Av Leif Ims, lege og homøopat3

Det er fornuftig å ta en helsesjekk, men ofte finner man ikke noe galt ved en vanlig undersøkelse. Det er fordi endringene begynner i kroppens energibalanse, og der har vestlig medisin få metoder for å måle uregelmessigheter. Kinesisk medisin og homøopati derimot, er basert på å registrere ubalanser i kroppens energidynamikk.

Det er flere årsaker til kronisk tretthet. Vitenskapen leter etter et virus. Det kan godt hende at et virus er kommet inn i bildet, men det er først etter at kroppen er svekket av ulike grunner. Vesentlige faktorer er levemåte, kosthold og stress.Stress kan defineres som ikke å ha kontroll over situasjonen. Lange arbeidsdager, tidsfrister, press både her og der, økonomiske bekymringer, syke barn som må ses til, aldri tid nok til seg selv. Når energien er lav, blir man lettere angrepet av virus eller bakterier. Det tar lengre tid å komme seg, og man må kanskje ta antibiotika som blir et ekstra stress for kroppen. Slik starter en ond sirkel. Vanligvis tar det mange måneder å utvikle kronisk tretthet, men underveis gir kroppen mange signaler om at noe er galt.

For å forstå hva som skjer, kan det være nyttig å konsultere kinesisk medisin, som er basert på ideene om yin og yang. Det er to universelle energier i kroppen som fungerer som to motsatser, men begge er nødvendige, og i en sunn kropp er de i likevekt

Yang er varme og driv, mens yin er nærende og kjølende. Hvis du har lange arbeidsdager, vil du først «brenne opp» din yin-energi. Du merker at i tillegg til å være trøtt, er du urolig og irritabel. Du våkner midt på natten, har problemer med å sovne, fordi tankene svirrer. Tar du en titt på tungen din, vil du se at tungespissen er litt rødere en vanlig. Det forteller at det er en ubalanse mellom yin og yang i hjertefunksjonen. Yin er svekket, og yang dominerer.

Disse symptomene kan være det første tegnet på kronisk tretthet. Om du ikke greier å rette dem opp, vil neste stadium i tillegg bestå av en lang rekke andre symptomer — som smerter i muskler og ledd, svimmelhet og etter hvert engstelse. Behandlingen blir å stimulere yin ved hjelp av akupunktur, urter eller homøopati.

Kronisk tretthet er ofte selvforskyldt. Det du kan gjøre selv, er å roe ned dine aktiviteter og stimulere og nære din egen yin-energi ved å gjøre meditative ting. Forebygging er en viktig del av god helse.

Når vi er stresset, vil også binyrene produsere mer stresshormoner. I binyrebarken dannes det svært viktige hormoner for stress. Hvis du er forkjølet, dannes det mer kortisol (ett av stresshormonene) for å bekjempe infeksjonen. Men stress kan også være av den kroniske typen: emosjonelt eller fysisk. Da stilles det over lengre tid krav til binyrene om produksjon av mer kortisol. Trette binyrer gir trette mennesker.

Overproduksjon av kortisol har også en hemmende effekt på hormonet progesteron, som det da blir for lite av. Det kan gi ubalanse mellom østrogen og progesteron, som fører til østrogendominans hos kvinner. Behandlingen er å stresse ned og i tillegg bruke progesteron.

Når binyrene lager stresshormoner av progesteron, trenger de magnesium, og det får vi ofte lite av i kosten. Ta opptil 330 mg daglig, gjerne sammen med kalsium i forholdet 1:1 eller 1:2 (mest kalsium). Videre trenger binyrene C-vitamin, og 1000 mg om dagen vil ikke være for mye.

Det er viktig å lytte til kroppens signaler. Kroppen din er klokere enn du aner, og den svarer fort og positivt om den bringes på riktig kurs. Ta vare på deg selv, fordi det mest dyrebare du har, er din egen energi.