TROND NYGARD-STURE

David Aleksander Toska skal være glad for sin merkelapp «Mesterhjernen», sies det.

Toska, som fortsatt skarrer på r-ene til tross for at han «utvandret til Oslo vest allerede da han var syv, skal være en kapasitet på sitt felt. Han skal være en av svært få i landets kriminelle miljøer som har evner til å planlegge såpass store og kompliserte forbrytelser.

Han skal til og med være god i sjakk.

Men er mannen så smart som kriminelle, med god hjelp av enkelte krimreportere, fremstiller ham? Vi snakker om en mann som:

Lurt av eks-nazist

  • Skal være våpengal og er dømt for heleri av dynamitt og våpen, etter at politiet fant flere pistoler hjemme hos ham.
  • Truet politimenn på livet og ble dømt for det.
  • Var styreformann i et aksjeselskap som stort sett har gått med underskudd.
  • Lot seg lure trill rundt av en ung spenningssøkende Securitas-vakt. Toska betrodde den tidligere lederen for nazigruppen Viking og daværende politiinformanten sensitiv informasjon om planene for innbruddet i 500 bankbokser på Bryn i september 2001.
  • Nok en gang blir tatt av politiet, denne gangen i Spania.

Norges frekkeste

På den annen side er det sider ved både Nokas-ranet og bankbokstyveriene som vekker beundring også utenfor kriminelle miljøer.

For eksempel innbruddet i Sparebanken Nors hvelv på Bryn i Oslo høsten 2001. Først skaffet 29-åringen seg mye og detaljert informasjon om bygningen, vaktholdet, sikkerhetsrutinene, etc.

Så brøt de opp et vindu og utløste alarmen, for så å tette vinduet med en rist. Da vakten sjekket ut alarmen, så alt normalt ut. Da vakten forlot stedet, kunne gjengen uforstyrret ta seg inn i lokalet. Der brukte de halvannet døgn på å bore seg opp gjennom gulvet til rommet bankboksene var i med et spesialbor det bare var solgt fire-fem av i Norden de tre-fire årene før.

Hvor mye som forsvant, er uvisst. Ifølge banken minst 20 millioner kroner. Ifølge Toska selv kun tre millioner...

Innbruddet er blitt omtalt som Norges frekkeste bankkupp.

Brennende lastebil

Bedre kjent er Nokas-ranet, der banden blant annet blokkerte politistasjonen med en brennende lastebil og kom seg unna med minst 60 millioner kroner uten at noen ble tatt. I første omgang iallfall.

Toska greide dessuten, i motsetning til mange av de andre siktede, å holde seg unna politiets søkelys en stund. Først 5. mai ble han siktet.

Han er også, med unntak av Jusuf Hani, den som har greid å holde seg på frifot lengst.

ARRESTERT: David Toska ble tirsdag pågrepet i Malaga på den spanske solkysten. Han har vært på flukt siden 5. april i fjor da ranere fikk med seg minst 60 millioner kroner fra ranet av Nokas' tellesentral i Stavanger.<br/> ARKIVFOTO: SCANPIX