Den fuktige sommeren har gjort at bjerkekvistene står nakne og svarte i store områder av landet mye tidligere enn vanlig. Selv i lavlandet østafjells er det mange steder flere uker siden de første bjerkebladene dalte døde til bakken, et par måneder før det pleier å skje.

Har du bilder eller tips om denne saken? Send SMS/MMS til 2211 eller mail oss på 2211@bt.no (bildene kan bli brukt i alle Media Norge-avisene)

I fjellet har dette skjedd over store områder, mange steder minst en måned tidligere enn normalt.

— Det stemmer i hvert fall at det har skjedd nå, sier Wenche Talgø. Hun er forsker ved Bioforsk, og har akkurat kjørt fra Oslo til Bergen når vi får tak i henne.

Løvet borte

— I store områder er løvet borte, og vi får ikke den vanlige fargefesten i høstfjellet. Jeg har sett det med egne øyne på denne turen, og jeg har tidligere fått meldinger om at det samme er tilfellet helt opp til Finnmark. Det kan se ut som om store deler av landet er rammet.

— Det har visst skjedd før, men det er merkelig. Det rammer enkelte trær, som står helt ribbet, mens trærne rundt fortsatt er grønne, sier sjefen på et høyfjellshotell. Vedkommende ønsker å være anonym.

Aftenposten har vært i kontakt med en rekke personer forskjellige steder i det sørnorske fjellriket, og selv om graden later til å variere, forteller alle den samme historien; bjerkekvistene står nakne på en tid da de skulle flammet av heftige høstfarger. Det blir en høst i svart/hvitt og toner av grått og brunt.

Rypejakt

I Norges jeger- og fiskerforbund har viltkonsulent Webjørn Svendsen registrert det samme.

— Spesielt på Østlandet og innover mot svenskegrensen. Men jeg vet ikke om det tidlige løvfallet påvirker rypejakten, som pågår nå. Det er mulig rypene blir urolige av å måtte finne seg nye steder å holde til.

De nakne bjerkegrenene er en konsekvens av den rekordvåte sommeren. Høstfargene er vasket bort.

— På en måte kan du si det, selv om det ikke er så enkelt. Den våte sommeren har vært perfekt for en rustsopp, gulrust, som angriper bjerkens bladverk. Bladene blir grå og brune etter hvert, og så faller de av. Soppen har vært veldig aktiv i år, og dens angrep har ført til at løvtrær har mistet løvet. Men bortsett fra at høsten kom tidlig mange steder og fargespillet ikke blir så flott som det ofte er, så har soppangrepet ingen alvorlige konsekvenser. Soppen dreper ikke trærne, som er like friske til våren, sier Talgø.

Gi oss din rapport fra fjellheimen i kommentarfeltet under!