De sju mennene som fredag ble pågrepet i en Økokrim-aksjon og siktet for hvitvasking av penger, ble søndag varetektsfengslet for to uker.

I Oslo forhørsrett lørdag ble de siktede begjært fengslet i fire uker. Nestleder Erling Grimstad i Økokrim er likevel fornøyd med kjennelsen.

— Vi er tilfreds med at forhørsretten er kommet til samme konklusjon som oss, nemlig at det er skjellig grunn til å mistenke de sju for å ha hvitvasket penger, sier Grimstad til NTB.

De sju siktede er underlagt brev- og besøkskontroll i fengslingsperioden, noe som var i tråd med politiets begjæring. Mennene er siktet etter straffelovens paragraf 317, som sier at det er straffbart å motta eller ha annen befatning med utbytte fra straffbare handlinger. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

16 millioner

De sju mennene ble pågrepet etter at Økokrim gikk til aksjon 13 steder i Oslo fredag kveld. Under aksjonen ble det blant annet beslaglagt dokumenter, mobiltelefoner og pengebeløp som Grimstad betegner som "ikke ubetydelige".

De pågrepne har tilknytning til fire mindre hjelpeorganisasjoner som i perioden fra 1. juli til 2. oktober i år har sendt til sammen 16 millioner kroner ut av Norge. De sju er alle norske statsborgere, men de fleste av dem er av somalisk opprinnelse.

Hjelpeorganisasjonene som Økokrim aksjonerte mot skal ifølge somaliere i Norge fungere som banker.

— De som ble arrestert fungerer som bank for oss. Det er den eneste muligheten vi har til å sende penger til familie og slektninger i nød, sa Bashe Mosse til Aftenposten søndag

Terrortilknytning?

På en pressekonferanse lørdag sa Erling Grimstad at Økokrim har opplysninger i saken som kan indikere visse tilknytningspunkter til enkeltpersoner eller virksomheter som via flere ledd kan knyttes til undersøkelser som nå pågår internasjonalt mot terrororganisasjoner. Han understreket at det ikke finnes belegg for å si at det finnes terrorister i Norge, men at Økokrim nå etterforsker om det finnes noen i Norge som kan tenkes å finansiere slik virksomhet i andre land.