«Lina skal til spesialist» ¿ «Lina var borte fordi hun var syk.» Boken er tettskrevet.

Tiåringen er hjemme fra skolen i dag. Slapp og matt i blikket stikker hun hodet opp fra dynen. En infeksjon har inntatt luftveiene hennes.

Storebror Jon Martin (11) vet akkurat hvordan hun har det. Lungebetennelser og andre infeksjoner har stått i kø hos begge siden de var små. En vanlig følge av astma.

Mye regn, mer astma

I dag har Jon Martin vært på skolen, men bare en kort stund.

– Jeg føler meg dårlig hver eneste dag nå. Det er tunge tider, sukker han, stirrer ut på været, en sur regndag i januar:

– Halsen blir tett, beina blir tunge, jeg føler meg slapp, og har vondt i halsen, hodet og magen.

Den altoppslukende slappheten og de andre symptomene som følger med astma er lite kjent.

Mor Liv påpeker:

– Vi ser ofte at det starter med vondt i magen. Anfallene starter i bronkiene og de er ganske langt nede i lungene, sier hun, og legger til at den våte høsten og vinteren ikke har vært bra for ungene.

Været er én faktor som utløser astma. Infeksjoner en annen. Lina får også astmaanfall hver gang hun gleder seg mye. Eller blir opprørt. Som da storebror kikket i dagboken hennes.

Tyvtittet i dagboken

– Han så i dagboken! Han sa det selv, til og med. Da ble jeg først veldig sur på ham, og så begynte jeg å hyperventilere.

– Og så ble hun redd og begynte å gråte fordi hun fikk pusteproblemer, nikker mor, og forklarer at Jon Martin bare ville se om hun hadde tegnet.

– Jeg ville ikke lese i den, poengterer Jon Martin.

– Du må vise frem tegneboken din, oppfordrer Lina og er blid.

Og Jon Martin kommer med boken, som er fylt av flotte, fantasifulle og detaljerte figurer.

– Når du er dårlig og har hodepine kan du nesten ikke gjøre noe. Da liker jeg å sette meg ned å tegne, forklarer han.

– Vi går på kunstskole, smiler Lina.

– Og snart skal vi ha utstilling!

I gode og i slitsomme dager

Familier med kronisk syke barn har høyere skilsmisserisiko enn andre. Mange par er uenige om hvordan de skal takle problemer som dukker opp i tilknytning til sykdommen.

Familien Bildøy har ikke problemer med slektninger som ikke tar hensyn. Heller ikke synes den ene at den andre overdramatiserer. Og doseringen stoler Gert på at Liv håndterer. Hun er sykepleier, og har et ekstra trent øye på å registrere det minste forvarsel om kommende anfall.

Men paret legger ikke skjul på at hverdagen til tider kan være tung. Blant annet fordi det er vanskelig å planlegge.

– Her må vi vurdere time for time hva vi kan gjøre i hverdagen. Ferie til slektninger andre steder i landet er greit. Der har vi nettverk. Men vi drar ikke på ferie andre steder, fastslår Liv.

Krise

Å kjempe på mange fronter samtidig for å få medisinske utredninger, og oppfølging fra skole og SFO, har også krevd sitt.

– Men det verste er uroen, sier paret.

– Det å alltid være bekymret for barna dine er tungt. Det å bli skikkelig slitne og ikke ha overskudd tærer på de fleste. Også på oss. Vi hadde en krise for et og et halvt år siden. Da fikk vi en slektning til å komme hit for å ta vare på barna, slik at vi kunne reise vekk.

– Men vi kommer aldri til å gå fra hverandre, humrer Gert.

– Nei, det gidder jeg ikke, sier fru Liv og ler.

– Ikke jeg heller, smiler han lunt.

Paret foretrekker at i alle fall en av dem er hjemme, eller i nærheten, når ungene ikke er i form. For da kan Jon Martin bli skikkelig dårlig, eller Lina plutselig begynne å blø voldsomt neseblod. Slimhinnene svekkes ved astma.

Kos med krim

Det blir rett og slett ikke avslappende å være borte fra barna når de har dårlige perioder. Da blir uroen sterk. Samtidig poengterer ektefellene:

– Ungene er ikke ansvarlige for at vi lar være å dra ut alene og gjøre ting. Det er vårt ønske og valg. Det er godt å være hjemme når overskuddet ikke er så stort.

Gert fremholder: – Alle tilværelser har begrensninger. Jeg vil påstå at vi har vært ganske flinke til å få maksimalt ut av vår.

– Vi koser oss med god musikk og bøker, sier Liv.

– Og gode krimfilmer, legger han til.

– Og vi har to unger som trives godt sammen. De har det veldig kjekt. Det er mye latter her!

IKKE ALLTID SYK: Lina gleder seg til at pusten og halsen er bedre. Hun er kronisk astmasyk, men god medisinering hjelper henne å være mye frisk. – Vi går på kunstskole, og snart skal vi ha utstilling, forteller hun glad.

Høvik, Tor