Distriktsveterinær Ola Aamodt i Stavanger sier redningsmannskapene er optimister med tanke på om hvalen vil klare seg.

— Vi får se i dagene som kommer om noen finner den, sier han.

Rett før hvalen ble dratt ut fra land av en slepebåt, ble det vurdert å avlive den. Under de tidligere redningsforsøkene ble den stresset og skadd etter å ha rullet rundt flere ganger i fjæresteinene.

Hver gang redningsmannskapet hadde klart å feste et slepetau rundt hvalen, slet den seg løs. Det var først klokka 21 at de klarte å feste tauet ordentlig og dra hvalen ut fra land. Etter at hvalen var kommet ut et stykke, roet den seg ned.

Mange tilskuere Det var en forbipasserende som meldte fra om hvalen til politiet ved 9.30-tiden tirsdag formiddag. Hvalen, som er 10-12 meter og trolig veier 20-25 tonn, lå bare noen meter fra strandkanten.

Det var rene folkevandringen til Sør-Kolnes i Sola kommune der hvalen lå tirsdag ettermiddag og kveld. Flere hundre mennesker sto langs stranden og så hvalen slå med halen og sprøyte sjø når den pustet.

Blant annet barn fra Sola barneskole la deler av undervisningsdagen til strandkanten.

Spermhval Også leder for zoologisk avdeling ved Stavanger museum, Olav Runde, tok turen til Kolnes tirsdag.

— Vi fikk bare sett litt av oversiden, men etter det vi kunne se av halepartiet, er vi nokså sikre på at det er en spermhval, sier Runde til Stavanger Aftenblad Interaktiv.

Han kan ikke huske at det tidligere er registrert spermhvaler så langt sør i Norge.

— Vanskelig jobb Førsteamanuensis Egil Ole Øen ved Norges veterinærhøgskole opplyser at det er store mengder spermhval i Nordsjøen. Han antok på forhånd at det ikke ville bli noen enkel operasjon å trekke den store hvalen ut i havet.

Øen, som er ekspert på hval, bisto de lokale veterinærene i forsøkene på å redde hvalen.

— Ofte er det et problem at hvalene kan bli alvorlig skadd dersom de trekkes av grunnen, opplyser Øen.

Men hvalen som strandet på Sola lå på rullestein og sandbunn, derfor var det mulig å trekke hvalen ut i sitt rette element igjen.

NTB

STRANDET: Hvalen som satte seg fast på grunt vann utenfor Sola, ble tirsdag kveld dratt ut på dypt vann av en slepebåt. (FOTO: ALF OVE HANSEN, SCANPIX)