De ubesvarte spørsmålene foran den store bursdagsfesten i Bergen neste helg, er mange.

— Jeg har stusset veldig på denne store feiringen av en ganske alminnelig 30-årsdag. Og hvorfor akkurat i Bergen? Det er underlig, synes Annemor Møst, pensjonert VG-journalist med kongestoff som spesialfelt.

— Disse spørsmålene har jeg også stilt meg, sier hennes kollega i NTB, Wibecke Lie, til BT.

Harald feiret med barneselskap

Det er nemlig ingen tradisjon for storslåtte 30-årsfester i det norske kongehuset. I 1967, da daværende kronprins Harald fylte 30, markerte han dagen med barneselskap og bløtkake på Slottet. Anledningen var en Røde Kors-innsamling til inntekt for leirskoler, og dagen ble avsluttet med et enkelt vennelag om kvelden.

Søstrene hans, Ragnhild og Astrid, markerte ikke sine 30-årsdager i det hele tatt. Til forskjell fra Märtha Louise var de prinsesser uten arverett til tronen, og dessuten gift i god tid før de rundet 30.

— Som ugift stiller Märtha Louise i kategorien "peppermø". For noen generasjoner tilbake var det jo en sjeldenhet at man ikke var gift ved fylte 30. Slik følger prinsessen det som er blitt vanlig i Norge, sier Lie.

— Ville hun ha feiret like stort dersom hun var gift, tror du?

— Det tror jeg faktisk ikke. Da ville nok feiringen iallfall vært litt mer dempet.

- Upraktisk med Bergen

Både Lie og Møst tror en av grunnene til å holde festen i Bergen, kan være å gi signal om at kongehuset er til for hele landet, ikke bare Oslo.

— At festen legges nettopp til Bergen, må være tenkt som en honnør til byen. Det er den eneste forklaringen jeg kan tenke meg, sier Møst.

— Men det er jo upraktisk å frakte masse mennesker fra Oslo til Bergen.

— De fleste store jubileer og begivenheter feires i Oslo. Kanskje de har tenkt: "Aha! Hvorfor ikke legge noe til Bergen!", tipper Lie. Hun påpeker for øvrig at det er blitt meget vanlig rundt om i de europeiske kongehus med store fester når kongebarna fyller år.

Tviler på forlovelse

Men at en forlovelse mellom prinsesse Märtha Louise og mossingen Ari Behn skal bli offentliggjort i løpet av bergensfeiringen neste helg, stiller Møst seg tvilende til.

— Det ville være veldig rart om de forlovet seg akkurat nå, blant annet fordi det er vanlig å gå veien om Stortinget med slikt. Men Stortinget samles ikke før 10. oktober.

— Til alle tider har det gått rykter om forlovelse på en eller annen stor, planlagt dag. Min erfaring tilsier at slike kunngjøringer kommer mer overraskende.

PRINSESSEFEST: Neste helg feires prinsesse Märtha Louises 30-årsdag. Men hvorfor så storstilt feiring?