Norge og resten av Europa har nå gått inn i sommertiden. Natt til søndag, 1. påskedag, klokken 02.00 skal urviseren stilles en time frem til klokken 03.00.

Det holder selvsagt med å vente til du står opp, og da kan det også være lurt å sjekke at de digitale urene på komfyren, mikrobølgeovnen, klokkeradioen og klokken i bilen følger med i tiden.

Smarttelefonen og datamaskinen gjør som regel dette automatisk, skriver Aftenposten.

Spare energi

Sommertid ble innført lenge før tiden ble uttrykt digitalt. Forsøket med sommertid ble innført i en rekke land i Europa under 1. verdenskrig. Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. En lys time ekstra om kvelden ville blant annet redusere behovet for energi til lys og oppvarming.

I Norge har vi hatt sommertid siden 1980 og i 1996 ble alle EU-land enige om at sommertiden starter siste søndag i mars og varer til siste søndag i oktober, i år den 27.oktober. Island er eneste land i Europa som holder seg til normaltid, altså vintertid, hele året.

Still FREM mot sommer

Tommelfingerreglen for å holde orden på sommertid og normaltid er et klokken stilles en time frem når vi venter på someren.

Den som ikke klarer å følge dette, kan trøste seg med atJustervesenet holder orden på tiden i sitt nasjonale laboratorium på Kjeller med flere atomur og de deltar i det internasjonale systemet for å bestemme verdens tid.

Hvert femte døgn leverer det norske laboratoriet sin tidsverdi til «hovedtidssentralen», det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris. Tilgjengjeld mottar Jestervesenet månedlige rapporter med ørsmå avvik mellom Justervesenets atomklokker og UTC.

Justervesenet fikk det det formelle ansvaret for å informere om overgangene normaltid/sommertid i 2010.

TIDLIG VÅKEN: Morgenstund har ikke gull i munn forsmårollinger og deres foreldre søndag morgen når dagen starter en time tidligere enn før.
TOR RICHARDSEN