Hurtigrute-elsker Einar Sørensen er passasjer om bord. Nå er han rasende:

— Allerede i Trondheim kom det meldinger om problemer med maskineriet. Vi var en halv time forsinket ut fra Trondheim, sier Sørensen.

Ifølge ham stoppet plutselig motoren, halvveis mellom Trondheim og Rørvik.

— Det var innenfor øyen Torva. Jeg mener skipet stoppet i fem-syv minutter. Etterpå kom knotete meldinger om hva som hadde skjedd, men fortsatt var det snakk om maskinproblemer, sier Sørensen.

- Hva tenker du om det?

— Jeg tolker det som at skipet hadde problemer allerede fra starten av turen. Så legger de ut - og så stopper motoren! Makan til opplevelse og dårlig informasjon har jeg aldri vært borti, sier Sørensen oppgitt.

Elektrisk feil

MS Midnatsol ligger fredag kveld i Rørvik med teknisk feil. Skipet er på vei nordover med cirka 450 passasjerer om bord.

— Feilen oppsto under seiling, før ankomst til Rørvik, sier Ragnar Norum, kommunikasjonssjef i Hurtigruten.

Han har ikke hørt at maskineriet stoppet.

— Det må jeg sjekke opp i for deg. Hvorfor det eventuelt har skjedd, blir bare spekulasjoner fra min side.

Det han vet er at det er en elektrisk feil som gjelder styring av signaler til broen.

— Av sikkerhetsmessige hensyn venter skipet i havn i Rørvik. Det skal komme en servicemann fredag kveld. Dette betyr en ti timers forsinkelse. Skipet vil gå klokken 0800 lørdag morgen, sier Norum.

- Strømforsyningsfeil

— Vi fikk problemer med en hjelpemotor i Trondheim. Den kom i gang igjen og alt var i orden. Så oppsto en strømforsyningsfeil og strømmen var borte i perioder. Derfor ligger en i ro i Rørvik. Servicefolk kommer klokken tre i natt og Midnatsol går igjen klokken 08.00 lørdag, sier kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA, Ragnar Norum, til bt.no klokken 00.40 i natt.

Dropper havner

For å hente inn forsinkelsen, må Midnatsol kutte ni anløp i Helgeland, Lofoten og Vesterålen.

— SKipet går direkte til Bodø lørdag, og så direkte videre til Harstad. Vi dropper man ni havner. Fra Harstad skal skipet da være i rute igjen, sier Norum.

- Hva innebærer dette for passasjerene?

— De kommer innom færre havner. De som skal av i de berørte havnene blir befordret på annen måte. Det skal ikke være snakk om mange som skulle gått i land.

Følg hurtigrutene på våre webkamera

Passasjer Einar Sørensen ser mer alvorlig på det.

— For oss er hele turen ødelagt. Vi skal til Bodø for å treffe venner, men det rekker vi knapt. Vi har fått beskjed om at vi kommer til Bodø i 21-tiden lørdag, nesten ni timer forsinket, og vi skal ta tog hjem igjen søndag.

- Ingen fare

Ifølge Norum betød den tekniske feilen ingenting for sikkerheten til passasjerene.

— Det ble satt inn reservesystemer, sier han.

Midnatsol har cirka 450 passasjerer, de fleste om bord er på 11 dagers rundreise Bergen-Kirkenes-Bergen.