Den tomme stolen til fredsprisvinner Liu Xiaobo lyste mot deltakerne under seremonien i Rådhuset tidligere på dagen. I vinterkulda i Oslo sentrum fredag kveld var det en tom balkong på Grand Hotel som møtte fakkeltoget. Normalt er det herfra fredsprisvinnerne hilser toget før festbanketten senere på kvelden.

I år måtte deltakerne ta til takke med et stort lysbilde av den kinesiske opposisjonslederen på hotellets fasade.

— Og tvinges vi inn bak jernslåtte dører. Da flykter den vind som tankene fører. Fordi våre tanker kan rive ned skranker. Og slik vil det alltid bli. Vår tanke er fri, lød allsangen av «Din tanke er fri» til ære for den fengslede demokratiforkjemperen.

Stort oppmøte

Oslo-politiets innsatsleder på stedet opplyser til NTB at det var anslagsvis 1.200 mennesker som deltok i æresmarkeringen. Det var ikke satt inn noen ekstraordinære sikkerhetstiltak utover det som er vanlig ved slike arrangement.

Fakkeltoget startet på Youngstorget i Oslo med blant annet en appell fra den internasjonale generalsekretæren i Amnesty International, Salil Shetty.

— Vi marsjerer i dag for Liu, som ikke kan være her, og hans kone som sitter i husarrest i Kina. Men vi marsjerer også for de flere hundre studentene som ble skutt ned på Den himmelske freds plass, og for de flere tusen som sitter fengslet i Kina bare for å ha sagt sine meninger, sa Shetty.

Krever løslatelse

Felles for alle slagordene som ble ropt ut den timen markeringen pågikk var kravet om at Liu Xiaobo blir løslatt.

— Liu, Liu, free you og Free, free Liu Xiaobo, lød de enkle og taktfaste slagordene.

Også i Trondheim og i Kristiansand ble det arrangert fakkeltog til støtte for den kinesiske fredsprisvinneren fredag.

Inne på Grand Hotel ble det tradisjonen tro arrangert nobelbankett for rundt 250 gjester. Blant dem var kong Harald og dronning Sonja. Liu og hans familie hadde ingen representanter til stede på banketten.

Terje Bendiksby/Scanpix