EINAR AARRE

LO-lederen har vært enda sjeldnere på Utøya enn på styremøtene ved Norges Handelshøyskole. Men nå er LO i innspurten på den «lange valgkampen» som startet i fjor høst. Da vil Valla forene alle krefter i kampen mot Kjell Magne Bondevik.

Gerd-Liv Valla har spilt en betydelig rolle for å stable et rød-grønt regjeringsalternativ på beina, og er et fjerde maktsenter i alliansen mellom Ap, SV og Sp. Mange mener Vallas og LOs rolle i etablering av regjeringsalternativet ikke kan overvurderes. Hun har allerede styrt LO og Arbeiderpartiet flere hakk til venstre i norsk politikk. Etter valget 12. september håper hun å kunne ta et solid nakketak på Jens Stoltenberg i statsministerstolen. Da forventer hun mye tilbake.

LOs største styrke er ikke pengene og de 3,5 millioner kronene de har øst over Arbeiderpartiet, og noe til SV. Det er de 40.000 tillitsvalgte og de 830.000 medlemmene som utgjør makten. Ifølge målinger har 75 prosent av disse svart at de vil stemme på et rød-grønt regjeringsalternativ.

Kompromisser til venstre

I allianse med Gerd-Liv Valla i LO og Kristin Halvorsen i SV må Jens Stoltenberg utforme en politikk gjennom kompromisser som blir liggende til venstre for eget parti. Det vil gi Høyre og de andre regjeringspartiene mulighet til å hamre løs på et regjeringsalternativ som står for en gammelmodig, sosialistisk politikk med 1970-talls preg. Men det vil gi Gerd-Liv Valla og LO et svært godt grunnlag for å utøve makt.

Vallas lange valgkamp startet med at LO-ledelsen i fjor høst bad om innspill fra sine medlemmer om hvilke arbeidsliv og samfunn de ønsket. 44.000 medlemmer sendte inn 150.000 forslag.

I går sendte Valla 60 spørsmål til de politiske partiene om de sakene LO-medlemmene var mest opptatt av. Og svarene vil hun bruke i valgkampens siste uker.

I hyggelig selskap med ungdomsfylkingen, gjorde hun det klart at hun vil kreve at tiden skrus tiden tilbake til før Bondevik-regjeringen på flere områder:

Full revers

Noe av det første hun vil be Stoltenberg om dersom han tar plass i statsministerstolen er å omgjøre kuttene i ledighetstrygden.

Endringene i arbeidsmiljøloven skal også reverseres. LO vil gjøre ende på en lov som gir økt adgang til bruk av overtid, 13 timer lange arbeidsdager og større adgang for midlertidig ansatte. Og det må bli slutt på frislippet av privatskolene. LO ønsker en offentlig enhetsskole, og at friskoler som konkurrerer med den offentlige skolen, blir fratatt statsstøtten.

Videre krever Valla en mer aktiv sysselsettingspolitikk for å redusere ledigheten på 100.000, og tiltak for å berge norsk industri. På åtte år er 51.000 norske industriarbeidsplasser forsvunnet.

Valla vil også presse en rød-grønn regjering for å få bygget gasskraftverk — et spørsmål et splittet regjeringsalternativ vil måtte slite mye med.

Hun kommer også til å presse på for å sette seks timers arbeidsdag på dagsordenen. Til tross for at Norge allerede har de korteste arbeidsukene i Europa, ønsker Valla en utredning av hvordan norsk arbeidsliv blir med enda kortere arbeidsdager.

Hater aller mest

Carl I. Hagen forblir likevel Gerd-Liv Vallas hovedfiende - og står for alt det Valla misliker mest: Privatisering av helse og skole, mot AFP-ordningen, mot dagens pensjonsordning i offentlig sektor og skepsis til fagbevegelsen.

Men aller mest hater Valla alliansen mellom Frps innvandringspolitikk og kristne fundamentalister.

— Vi må avvise KrFs holdninger om at de homofile ikke er likeverdige samfunnsmedlemmer, sa Valla.

Ifølge meningsmålingene har Gerd-Liv Valla gode sjanser for å få oppfylt det hun har jobbet så iherdig for i fire år: Å få Jens Stoltenberg tilbake i en statsministerstol som er blitt flyttet et godt stykke til venstre.

— I morgen kommer en enda større pamp enn meg - Jens Stoltenberg - hit til Utøya. Ta heller ham. Jeg er bare et vanlig sentralstyremedlem, sa Valla, for å slippe for mange pågående spørsmål om gasskraftverk fra Arbeidspartiets yngste i går.

Men der tar Gerd-Liv Valla feil. Selv ikke AUF-erne tror Jens Stoltenberg har mer makt enn Gerd-Liv Valla.

BLE HYLLET: LO-leder Gerd-Liv Valla ble fredag rørt til tårer av hyllesten fra ungdommene på AUF sin ungdomsleir på Utøya.<p/> FOTO: SCANPIX