— Vi er ikke mye redd for å drite oss ut. Det kan vi ikke være, sier lege Harald Hauge. På festen i Turnhallen 25. februar skal han selv stå på scenen. I kveld terper gutteklubben De Glade Gutter – som har vært venner i over 40 år – på de siste sangene før forestilling.

— Det er kanskje litt galskap i dette. Men vi lever jo for svarte bare en gang.

Vil belønne pasientene

Hauge blar opp av egen lomme for å huse 600 gjester i Turnhallen. Og vennegjengen var lett å overtale. Trond Riise, som til daglig er professor i epidoligi på Medisinsk fakultet, tar en piruett på gulvet. Dansenummeret som skal fremføres er en tolkning av Svanesjøen.

— Det første jeg tenkte da Harald spurte om vi ville være med på dette var «kan vi virkelig gjøre dette?», sier Riise mens han prøver å gå på tærne.

Med bakgrunn fra ten-sing, har vennegjengen aldri sluttet å opptre med revy og sang.

— Harald er en veldig sterk idémaker. Han er vår kreative motor, sier Terje Haram, avdelingsleder for Bergen byarkiv.

«Bli med legen din på fest, og du er hedersgjest», synger koret før de knekker sammen i latter. Og hevder de tar humor svært alvorlig.

— Jeg vet at mange av pasientene som kommer, er dødssyke. Men det er noe av grunnen til at jeg gjør dette. Jeg vil gjerne gi pasientene noe tilbake, sier Hauge.

Invitasjon til revyen gikk ut til alle 1000 navn på Hauges pasientliste. Det er plass til 600 personer, og billettene deles ut på Morvik legesenter 7., 8., og 9. februar.

Overfokus på «ondter»

Han forstår at syke pasienter kan tenke at det er lett å le for friske. Men Hauge er selv operert for alvorlig kreftsykdom tre ganger.

— Jeg vet hvordan det er å sitte hårløs i kø hos Nav med brann i hele kroppen. Men jeg syns ikke det skal få for mye plass, egentlig.

Diagnosen kom i 1989. Etter flere tøffe år med cellegift, fulgte kampen for å bli rehabilitert til arbeidslivet.

— Jeg var nære på å daue, for å si det rett ut. Men lidelse er en del av livet. Sykdom er noe vi må lære oss å leve med.

Han forteller at dødsangsten gjorde noe med synet på livet.

— Det endret meg som person. Det fikk meg til å innse at hver dag er en gave, sier Hauge.

De Glade Gutter er alle enig om at samfunnet gjennomsyres av fokus på diagnoser, tabletter og pasientrettigheter. Og at fokuset bør flyttes fra sykdom til livsglede.

— Alle liv inneholder sykdom. Alle har vondt ett eller annet sted. Men det er det friske i oss som må dyrkes frem, sier Hauge.

Kler seg ut som Abba

Det medmenneskelige engasjementet har alltid stått sterkt. Som tidligere overlege på barneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, oppdaget Hauge viktigheten av humor og optimisme hos syke.

I 1986 arrangerte han fest for multihandikappede barn i Grieghallen. Og regningen for å realisere den nye drømmen i Turnhallen i februar tar han selv. Men noen sum vil han ikke ut med.

— Prisen er ikke så viktig. Jeg har råd til det, sier han.

I tillegg til lokalene i Turnhallen, kommer leie av lys og lydutstyr. Heldigvis finnes gode hjelpere. Sønnen, den norske suksessprodusenten og låtskriveren Mads Hauge, kommer ens ærend hjem fra London for å hjelpe med showet.

— En far utkledd som Agnetha Fältskog fra Abba? Det er klart han ikke vil gå glipp av det.

Hauge proklamerer en strofe fra favorittdiktet av Ingvar Moe:

«Rot ikkje bort dei draumar du vrengte. Me ska leva så kort – og vara daue så skrekkjele lengje».

Hauge smiler. Hva andre leger tenker om at han står foran pasientene og vrikker på rumpen med blond parykk, er han ikke så opptatt av.

— Livet er for kort. Folk får tenke hva de vil.

- Prisverdig

Hauge roses for sitt personlige engasjement for pasientene.

— Jeg syns dette er et kreativt tiltak. Ettersom det er et frivillig arrangement som er gratis, ser jeg ikke noe problem med dette, sier fylkeslege Helga Arianson.

Hun tror ikke fastlege Harald Hauge nødvendigvis får svekket tillit blant pasientene.

— Det kommer jo litt an på hva han har tenkt å gjøre på scenen. Men dette behøver ikke svekke hans rolle som lege, sier Arianson.

Trond Markestad, professor ved Institutt for klinisk medisin UiB, er leder for etikkrådet i legeforeningen. Han ser på tiltaket som positivt.

— Dette er greit så lenge han ikke tjener penger på festen, og invitasjonen ikke utøver noe form for press, sier han.

Markestad understreker at det er en forutsetning at arrangementet ikke går ut over taushetsplikten.

Ikke alle er like begeistret for at Hauge benytter pasientlistene for å invitere til festkveld i Turnhallen. – Dette er en prisverdig tanke, og det er riktig at legen bør prøve å være nær og medmenneskelig. Jeg føler imidlertid legen bør gjøre dette på legekontoret og ikke på en scene, sier samfunnsmedisiner Per Fugelli. Han sier det er viktig å ikke viske ut grensene mellom legen som fagperson, og personlig venn.

— Jeg er skeptisk til rolleblandingen her. Det er viktig at legen setter tydelige grenser, sier Fugelli.