Det er brutt ut full krangel mellom Nobels Fredssenter og kulturminister Trond Giske etter at fredssenteret «bare» fikk litt over 17 millioner i statsbudsjettet.

Fredssenteret hadde håpet på 30 millioner kroner.

Nå varsles det kutt i stab og åpningstider.

Frykter skandale

Kulturminister Trond Giske er ikke nådig når han svarer på budsjettkritikken:

– Jeg ser veldig alvorlig på den situasjonen de er kommet i. Jeg er redd det her er en ganske stor skandale, sier Giske til NRK.

Kulturministeren mener fredssenterets pengeknipe skyldes at de ikke har hatt orden på økonomien:

– Det er klart at dersom det her er så dårlig økonomistyring som det ser ut til, så kan det bli veldig flaut, både for institusjonen selv, men det kan jo også være en plett for Norge og kanskje også bringe Nobel-navnet i diskreditt, sier han.

– Helt uansvarlig

Giske antyder likevel at det kan være aktuelt å yte krisehjelp:

– Vi får se hvilke opprydningsbehov det blir etter denne veldig dårlige økonomistyringen. Det blir vel vi som må plukke opp bitene, det pleier å være sånn. Det er helt uansvarlig, sier kulturministeren.

Har oversikt

Styreleder Geir Lundestad i Nobels Fredssenter slår tilbake kritikken. Etter innkjøringsproblemer har fredssenteret nå fått orden på økonomien, forsikrer han.

– Vi føler oss sikre på at vi nå har funnet det rette nivået. Og det ønsker vi å ha departementet med på, sier Lundestad til NRK.

Problemet er at fredssenteret aldri har fått forklart denne situasjonen for Giske, mener styrelederen:

– Vi har aldri fått et møte med ham. Han har aldri vært på fredssenteret engang.

Skjemmes

Så langt i år har 130.000 personer besøkt Nobels Fredssenter i Oslo. Direktør Bente Eriksen sier at tiltak skal behandles på styremøte i stiftelsen om to uker, men opplyser at det kan bli både nedbemanning og reduksjon i tilbudet til publikum.

Geir Lundestad håper på en løsning:

– Vi håper at vi ikke trenger å stenge institusjonen. Nobels fredspris er verdens mest prestisjetunge pris. Dette er Norges fremste merkevare. Jeg skjemmes litt på Norges vegne at vi holder på på denne måten, sier Lundestad.