— La oss gjøre kål på dem, var et av flere muntre tilrop mens rosene forsvant.

— Jeg begynner, jeg, det er ikke blitt tid til lunsj, utbrøt Jan Petersen med et sikkert grep rundt kakespaden.

Fetere tider

Høyres sekretariat og sekretariatet for stortingsgruppen fikk sammen med partiledelsen en foreløpig smak på de fetere tider partiet går i møte, i første omgang i form av marsipankake.

Latter og god stemning preget de slitne Høyre-troppene da de samlet seg i utenrikskomiteens møterom på Stortinget.

-Vi valgte å møtes her fordi det er det eneste møterommet der jeg henger på veggen, sa Petersen.

Bilder av alle komiteledere henger i glass og ramme på møterommet, og Petersen ledet utenrikskomiteen i sju måneder i 1986.

Blir skifte

Jan Petersen føler seg rimelig trygg på at de samtalene han i tiden fremover skal føre med KrF, Frp og Venstre, vil ende med et regjeringsskifte. Han utelukker at Frp blir med i regjering, men ikke Venstre.

— Jeg har aldri brukt formuleringen "om nødvendigvis Venstre" slik Carl I. Hagen har gjort i vår og sommer. Det er viktig å bygge relasjoner, sa Jan Petersen.

Tirsdag hadde Høyre-lederen samtaler med lederne i de tre partiene og de var alle enige om å møtes for å samtale. Samtalene skal føres mellom Høyre og ett og ett parti av gangen. Utfallet av samtalene vil avgjøre om det så blir reelle regjeringsforhandlinger.

— I første omgang vil de møter KrF har førstkommende torsdag styre fremdriften av samtalene. Foreløpig er vi ikke i gang, sa Petersen.

Han holder fast på at Høyre som største parti på ikke-sosialistisk side bør ha krav på statsministerposten i en ny regjering, men vil ikke gå inn på at det er et ufravikelig krav eller en utgangsposisjon for forhandlingene som skal føres.

Om noen eller hvilken avtale en ny regjering kan og skal ha med Frp i Stortinget vil Petersen ikke gå inn på. Derimot gjorde han det klart at det ikke er aktuelt for Høyre å gi avkall på å ha sine møter for stortingsgruppen i Store konferanserom, noe Stortingets nest største parti har krav på. De siste fire årene har Frp møttes der.

— Noen erobringer er så umiddelbart viktige og symbolske at det ikke er aktuelt å gi avkall på dem, sa han.

— Men det henger et bilde der Frp gjerne kan få, sa Per-Kristian Foss. Frps stifter Anders Lange pryder en av veggene i Store konferanserom.