To kvinner skal ha vært utsatt for voldtekt og én for voldtektsforsøk i Trøndelag i løpet av natt til søndag. Også en kvinne i Karmøy kommune, og en i Stavern, skal ha blitt voldtatt samme natt, skriver Aftenposten.no.

Natt til lørdag skal en 19 år gammel jente ha blitt voldtatt på Ungkarsfestivalen i Suldal.

Søndag ettermiddag meldes det at en kvinne i 20-årene har anmeldt to menn for overfall og voldtekt i Baneheia natt til søndag.

Festivalvoldtekter

To av voldtektene i Trøndelag skal, ifølge Adresseavisen, ha skjedd på Røros og i Orkanger. I tillegg ble en kvinne forsøkt voldtatt i Selbu.

Voldtekten i Orkanger har sammenheng med festivalen Vannspeilet, og voldtektsforsøket i Selbu settes i forbindelse med Selbufestivalen.

Politiet har pågrepet personer i alle de tre sakene, og er ganske sikre på at det er de rette personene, skriver Aftenposten.no.

Voldtekten på Karmøy skal ha skjedd i en privatbolig. Kvinnen er i slutten av tenårene, mens de pågrepne mennene er i begynnelsen av tyveårene.

Kvinnen som ble voldtatt i Stavern, ble funnet forkommen natt til søndag nær en hytte ved Larviksveien i Stavern. Overfor politiet har kvinnen forklart at hun ble voldtatt av en mann i en liten sølvfarget bil.

I Baneheia skal en kvinne ha blitt innhentet av to menn, som skal ha tatt henne med vold inn i skogen, der voldtekten fant sted.

Pågang om sommeren

Herdis R. Magerøy, daglig leder for Dixi ressurssenter for voldtektsofre i Oslo, sier sommeren med festivaler og fester er en typisk høysesong for voldtekter i Norge.

— Vi merker helt klart større pågang om sommeren. Selv om det har vært noen saker i mediene, er det viktig å huske på at mørketallene er store. Mange orker ikke en gang anmelde en voldtekt, sier Magerøy til Aftenposten.no.

På spørsmål om jenter bør ta noen forholdsregler når de skal ut på fest, svarer Magerøy at det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig:

— Jeg er enig med politiet i at man må ta godt vare på hverandre når man drar ut på fest eller festival sammen. Man bør prøve å finne en måte å komme seg hjem på som er trygg. Men ingenting rettferdiggjør en voldtekt.

— Man kan ta forholdsregler i øst og vest, men det er gjerningsmannen vi må ha fokus på. I mange av disse sakene går alkohol igjen som en rød tråd. Å forgipe seg på en beruset og forsvarsløs jente, må tas særdeles alvorlig, sier Magerøy.