— Jeg kjenner ikke noen høyrefolk som har det godt for tiden, sier Jens Petter Ekornes til Bergens Tidende. Den suksessrike møbelkongen i Sykkylven finner ingen som helst forklaring og har heller ingen resept på veien ut av det uføret Høyre er havnet i. Etter fire år som medlem av sentralstyret i partiet sier han også takk for seg på landsmøtet i mai.

Siden forrige Opinion-måling har Høyre gått tilbake med 2,9 prosentpoeng. Omregnet i tapte sympatisører tilsvarer det ca. 75.000. Ved valget i fjor høst stemte 372.000 på Høyre.

Jens Petter Ekornes vil ikke i klartekst gjøre Erna Solberg til syndebukk, men har likevel følgende kommentar:

— Når det står så dårlig til for Høyre som det nå åpenbart gjør, skyldes det at man enten «selger» politikken for dårlig eller at politikken er for dårlig, sier han.

Ifølge Ekornes burde Børge Brende nå fått plass i partiets ledelse. Det er et ønske han deler med mange andre rundt i partiet, sier han. Men en enstemmig valgkomité foreslår likevel gjenvalg av ledertroikaen Erna Solberg, Per-Kristian Foss og Jan Tore Sanner.

- Politiske analfabeter

Tidligere nestleder i Høyre, Inge Lønning, sier på sin side at han legger liten vekt på meningsmålinger som kommer når det er lenge til neste valg. Men for Høyre er de likevel en spore til å formidle budskapet «tydeligere og mer begripelig».

Lønning retter samtidig en advarsel til dem som vil gi Erna Solberg fyken:

— Det dummeste vi kan gjøre i en slik situasjon vi nå befinner oss i er å diskutere hvem som bør kastes over bord. I så måte har Høyre dyrekjøpte erfaringer. Det er ingen grunn til å tro at de lave tallene har med personer å gjøre.

Men jeg registrerer jo at det er en del forståsegpåere i «bushen». En del av dem har det til felles at de er politiske analfabeter. Det gjelder ganske mange næringslivsledere som skjønner seg godt på penger, men ikke på politikk, sier Inge Lønning.

«Anstendige» Erna

— Vi kan ikke bytte strategi hver gang Høyre får en dårlig meningsmåling. Vi må bare innse at det er ingen måling for tiden som gir Høyre gode tall, sier Torbjørn Røe Isaksen som er leder i Unge Høyre.

Heller ikke han ser noen grunn til å vrake Erna Solberg som partileder, for «mange av hennes egenskaper kommer godt med nå. Hun er handlekraftig og anstendig, har is i magen og tenker langsiktig.»

— Det å bytte leder kan i beste fall være en kosmetisk endring, tilføyer han.

— Den store lekkasjen av misfornøyde høyrevelgere som foretrekker Frp må vel tvinge frem et nærmere samarbeid med Siv Jensens parti?

— Det har ikke noen hast. Vi må i tiden fremover først og fremst konsentrere oss om den politikken Høyre skal føre. Jeg ser for øvrig på Frp som et helt normalt parti på linje med alle andre, for det er stor forskjell på dagens Frp og det vi opplevde for ti år siden.