At hun nå blir utnevnt til statsråd og sjef for Kommunal— og regionaldepartementet er det minst overraskende. Småbarnsmoren fra Bergen har fra første stund vært regnet som en opplagt kandidat til trepartiregjeringen.

På et visst tidspunkt i denne prosessen var det noe uvisst om hun skulle havne i Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Knapt noen ville ha reagert om hun var blitt statsråd i Næringsdepartementet, eller Samferdselsdepartementet for den saks skyld. I den siste stortingsperioden har Solberg vært fraksjonsleder i kommunalkomiteen.

I den indre krets

Der har hun blant annet vært en ivrig talskvinne for at selskapsskatten igjen skal komme kommunene til gode. Hun har flere ganger lovet å rette på de skjevheter som oppsto da denne skatten ble sendt rett i statskassen.

I likhet med fylkeskollega Oddvard Nilsen har den nye statsråden i mange år hørt til den indre krets av fortrolige rundt Petersen. Solberg regnes også av politiske motstandere som «flink» og saklig, og dessuten som arbeidsom. Hun er utdannet cand.mag. og har vært stortingsrepresentant i tolv år.

Ingen glitrende taler

I løpet av disse årene har hun vært med i finanskomiteen i to omganger, i forbruker- og administrasjonskomiteen, og som nevnt i kommunalkomiteen.

I de årene Erna Solberg har vært på Stortinget har Høyre nesten kontinuerlig fristet en skyggetilværelse. Hun hadde bare vært et år på Løvebakken da Syse-regjeringen smuldret opp i 1990.

Erna Solberg er sosial og omgjengelig, men ingen glitrende taler og debattant. Det er sjelden lurt av henne å holde lange innlegg.

Aldri før slik innflytelse

Med Oddvard Nilsen er det første gang i historien at Høyre velger en hordalending til parlamentarisk leder.

For Høyre i Hordaland betyr regjeringsskiftet et merkbart løft i makt og politiske posisjoner. Høyre i vest har neppe noen gang i nyere tid hatt slik innflytelse som nå.

Med Nilsen som parlamentarisk leder og Erna Solberg som kommunal- og regionalminister har Hordaland Høyre fått så å si full uttelling.

Bøyde seg lojalt

Askøyværingen Nilsen ble tidlig utpekt til å være Høyres ankermann i Stortinget. Aller helst ville han ha blitt statsråd og sjef for Samferdselsdepartementet. Det var nå eller aldri. Etter alt å dømme har den tidligere høydehopptreneren tatt fatt på sin siste periode på Stortinget.

Men lojal som han er bøyde han seg for Jan Petersens inntrengende oppfordring om å bli på post i Stortinget. Nilsen er 61 år og har hatt Stortinget som arbeidsplass siden 1993. Vi må trolig tilbake til Lyng-regjeringen i 1963 for å finne en tilsvarende maktbase rundt Hordaland Høyres folk. Men den gang ble det et kortvarig intermesso på knapt en måned.

ANVENDELIG: Erna Solberg kunne lett ha blitt statsråd i flere andre departementer.
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND