I det stille har Høyre arbeidet med et regjeringsprogram for en ny flerpartiregjering. Så vidt Bergens Tidende har grunn til å tro har det vært flere kontakter på sekretariatsplan mellom Høyre og KrF.

— Nå håper vi bare sentrum legger sin regjering død på sitt møte i dag, sier en av dem som har stått sentralt i arbeidet med å finne en fellesplattform for en ny borgerlig regjering. Flere vanskelige saker skal allerede ha vært luftet, selv om toppledelsen i partiet formelt ikke har vært inne i bildet.

Hovedproblemet er hvorvidt Venstre kommer inn på Stortinget. Uten Venstre vil KrF vegre seg for å gå inn i en regjering med klar Høyredominans.

Krever skifte

Stemningen og regjeringslysten steg etter hver eneste fylkesoversikt i Høyres Hus i Oslo i går. Partileder Jan Petersen ble møtt med taktfast trampeklapp og løftet frem som landets nye statsminister på Høyres valgvake i går kveld.

— Vi har gjort et meget godt valg. Beskjeden fra velgerne er at vi bør få et skifte, sa Petersen til sine entusiastiske støttespillere. Han lover å kontakte alle de ikke-sosialistiske lederne med tanke på å få til en borgerlig løsning.

Foretrekker Ap

Til tross for jubel over eget resultat, dempet Kjell Magne Bondevik stemningen ved å snakke om sitt sentrumsprosjekt.

— Det er typisk av KrF å holde alle dører åpne. Men de får få tid til å tenke seg om, sier Per-Kristian Foss til Bergens Tidende. Han forventet ikke å høre noe fra Bondevik valgnatten. Det er imidlertid klart at Bondevik ikke kan regne med noen støtte fra Høyre dersom han skulle forsøke å danne regjering. - I valget mellom en sentrum-regjering og en Arbeiderpartiregjering foretrekker vi en Ap-regjering. Vi vil ha skifte i politikken, det får vi ikke med en sentrumsregjering. Ikke engang Bondevik kan la være å ta hensyn til velgernes syn, sier Kristin Krohn Devold.

Spent på Venstre

Venstre svingte inn og ut av Stortinget i går, og det var ikke bare Kjell Magne Bondevik som ba for Lars Sponheim og Venstre. Også for Høyre er Venstre meget viktig.

Med Venstre over sperregrensen blir det lettere å danne en flerpartiregjering. Uten Venstre kan et alternativ bli at Høyre danner regjering alene. For Høyre er det helt uaktuelt å støtte en sentrumsregjering, en løsning som Bondevik tviholdt på i de sene nattetimer i går.

Forhandler om statsministerposten

Etter hvert som resultatene kom inn, og alkoholnivået i Høyres Hus steg, ble kravene om statsministerposten mer høylytte. Men det kan ta tid før regjeringssituasjonen er avklart.

— Det kan ta en måned. Men det vil ikke være en god løsning, sier Per-Kristian Foss. Han hevdet at Høyre ikke nødvendigvis vil kreve statsministerposten. Partikollega og nestleder Inge Lønning virker derimot kompromissløs i statsministerspørsmålet.

— Velgerne vil ha Petersen, mener han.

Anne gledet uventet

En av Høyres hovedfiender de siste årene, Nei-dronningen Anne Enger Lahnstein klarte å løfte jubelen i taket da hun i NRK slo fast at Høyre nå ikke var til å se bort ifra.

Men det kan ta tid før regjeringssituasjonen er avklart.

FINANSMINISTER? - Det kan ta en måned før regjeringssituasjonen er avklart. Men det vil ikke være en god løsning, sier Per-Kristian Foss. Han hevdet at Høyre ikke nødvendigvis vil kreve statsministerposten. Selv er han aktuell som finansminister. (Foto: Scanpix)