Dermed gikk Høyre inn i rekken av partier som ønsker kjønnsnøytral verneplikt. Fra før har både Ap og Venstre gått inn for at også kvinner skal bli kalt inn til sesjon.

— Vi kan kjøpeså mange fly og stridsvogner som vi vil, men det er kompetansen som eravgjørende. Dette vil ikke gi en veldig økning i kvinneandelen, men er etviktig prinsipp, sa Ine Marie Eriksen Søreide, forsvarspolitisk talskvinne for Høyre.En etter en gikk Høyre-politikerne opp og snakket varmt for kjønnsnøytral verneplikt. Søreide dro lange historiske linjer.

— I grunnlovensto det at enhver borger hadde plikt til å forsvare landet, men så ble verneplikten forbeholdtmenn i 1953. I det åretvi feirer 100-årsjubileum for kvinners stemmerett, er det på tide at viinnfører likestilling også på dette området. Det som er verdt å forsvare, børforsvares av både kvinner og menn, sa Søreide.Dagens mest originale argument kom fra Unge Høyre-leder Paul JoakimSandøy.

— Vi har enviktig regel i Unge Høyre: Når Helga Pedersen inntar et standpunkt, da mener videt motsatte. Og Helga Pedersen er imot kjønnsnøytral verneplikt. Da er vi for, sa han.