Dermed vil Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) mislykkes i sitt forsøk på å få Høyre til å stille sine representanter fritt når Stortinget i løpet av våren skal behandle regjeringens forslag om skjerping av røykeloven.

— Sakens realiteter er ennå ikke diskutert i vår stortingsgruppe. Men i utgangspunktet er ikke dette en sak der fristilling er naturlig, sier gruppestyrets nestleder, Jan Tore Sanner, til NTB.

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) fremmet før jul forslag på vegne av regjeringen om å innføre totalforbud mot røyking på utesteder.

Regjeringspartiene og SV støtter forslaget, som dermed har flertall i Stortinget.

Fremskrittspartiet vil gå mot, mens Arbeiderpartiet ennå ikke har behandlet saken.

NHOs landsforening for reiselivsbransjen mener det er en "ideologisk brist" når Høyre støtter et forslag som ifølge foreningen helt unødvendig vil ramme en hel næring økonomisk.

— Vi undrer oss over at det skal være flertall i Høyres stortingsgruppe for et slikt forslag. Vi tillater oss å betvile dette, og undres i så fall over at partipisken blir brukt for å nøytralisere og kue et flertall mot et forslag til totalforbud, skriver juridisk direktør Jostein Hansen i RBL i et innlegg i VG.

Sosialkomiteen har ennå ikke startet sin behandling av saken.

(NTB)