– Det er ikke noe politisk grunnlag per i dag for en regjering i Norge med fire ikke-sosialistiske partier, sier Erna Solberg til NTB.

Søndag åpnet hun en to dager lang samling for Høyres stortingsgruppe på Voksenåsen Kultur— og Konferansehotell i Oslo.

Partiet har startet på den lange jobben med å finne tilbake til seg selv. Målet er å skape et «nytt og gjenkjennelig Høyre» som skal «forandre den politiske debatten i Norge».

Selvkritikk

Etter en uke med turbulens rundt partiet og spredte krav om partilederens avgang, tar Erna Solberg selvkritikk:

– I iveren etter å reformere Norge har vi ikke vært like flinke til å fornye Høyre. Men det er ikke alltid så enkelt å ha brede prosesser i partiet når man samtidig må inngå kompromisser i regjering. Vi var klar over utfordringen, men mestret den likevel ikke helt, sier Solberg til NTB.

Hun erkjenner at veien mot et gjenreist Høyre er lang:

– Det finnes ingen raske, enkle løsninger.

Grunnleggende ulikt

Om mulighetene for et samarbeid med Frp, sier partilederen:

– I den økonomiske politikken er forskjellene så store at det går rett inn i Høyres ryggmargsrefleks. Det er også grunnleggende ideologisk forskjell i synet på Frps tro på statlig styring kontra Høyres tro på lokalt selvstyre. Og ut av disse to forskjellene kommer det utrolig mye politikk.

Solberg mener også at de to partiene skiller seg i enkeltsaker og hun er bekymret for Frps uforutsigbarhet. Før hun legger til:

– Men hva fremtiden bringer, vet vi ikke. På mange områder er vi enige, og jeg vil alltid ha en åpen dør for Siv Jensen.

Fornøyd opprører

Unge Høyres leder Torbjørn Røe Isaksen var blant dem som dro opp de siste dagers debatt om Høyre da han på tampen av romjula etterlyste en mer grunnleggende debatt om veivalg og hvilken rolle Høyre skal spille i opposisjon.

Røe Isaksen var strålende fornøyd med Erna Solbergs opptreden søndag:

– En god opptakt til debatten vi må ta. Dette var fremtidsrettet og med åpning mot problemstillinger som Høyre tradisjonelt ikke har profilert seg på, som for eksempel at 650.000 mennesker i arbeidsfør alder har trygd som sin hovedinntekt. Hun åpner for en bred politisk debatt, samtidig som hun setter ned noen viktige bautaer. Dessuten sa hun ganske lite om skatt, og det er bra – for det er ikke det Høyre trenger nå, sier Røe Isaksen til NTB.

Ikke ny personlighet

Om Solberg gikk langt i selvransakelsen, understreket hun også at Høyre har gjort mye bra de siste fire årene:

– Det må større endringer til enn at det holder å rette på slipset. Men vi skal ikke skifte personlighet. Vi klarte å forbedre skolen, og vi fikk flere i arbeid og fart på næringslivet ved å redusere skattene. Dermed trygget vi velferden i Norge.

Men hun sa også at Høyre kan ha overdrevet fokuset på enkeltmennesket, og sa dette om fellesskap og velferd:

– Kanskje har vi glemt å fortelle at det kan gå galt, man kan bli syk og drømmer går ikke alltid i oppfyllelse. Trygghet og muligheter er ikke motsetninger, men vi må fortelle at fellesskap betyr noe annet for oss enn for Arbeiderpartiet, at fellesskap for oss er mer enn offentlig sektor og at velferd er mer enn statlig støtte.

Partileder Erna Solberg på talerstolen under innledningen av gruppekonferansen til Høyres stortingsgruppe i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Lise Åserud/SCANPIX