Partileder Erna Solberg er full av pågangsmot og forsikrer at Høyre-maskineriet skal stå distansen ut.

Og fordi dette dreier seg om et lokalvalg, legger partiet fram en liste med løfter som 8.000 kandidater til kommunestyrer og fylkesting står sammen om.

– Det foregår faktisk en lokalvalgkamp der ute, under den horisonten som radio— og fjernsynsstasjonene legger med sine topptunge debatter, sier Solberg til NTB.

Hun innrømmer at det har vært noen tunge og krevende dager, men vil ikke svare på hypotetiske spørsmål om tapte skanser og påfølgende skylddeling. Foreløpig har ikke ordførersaken i Oslo påført Høyre større tap i oppslutning enn at det kan rettes opp gjennom to gode uker, mener partilederen.

Politikken må fram

Høyres mantra har lenge vært at uttellingen kommer, bare de politiske sakene får oppmerksomhet. Ikke alt det andre som virvles opp i utkanten av valgkampen. Og det er her støtet blir satt inn. Løftelisten favner alle de store temaene som er brakt inn i valgkampen: Avgifter, eiendomsskatt, lærerne, skoleinnsyn, leksehjelp, omsorg, tiltak mot vold, miljøkrav og arbeid for unge.

– Vi har som målsetting å nå resultatet fra lokalvalget i 2003 på 17,8 prosent, sier Solberg.

Høyre har godt håp om å holde Oslo, at byrådet med Erling Lae i spissen kan fortsette i samarbeid med Frp og med støtte av Venstre og KrF. Solberg sier at velgerne må belage seg på gjeninnføring av eiendomsskatt dersom det blir regimeskifte i hovedstaden.

– Arbeiderpartiet sier de er imot, men jeg er overbevist om at SV vil trumfe gjennom eiendomsskatt. Ellers får de ikke finansiert alt det de lover. Så enkelt er det, sier hun.

Omsorg og skole

Selv om alle har det på programmet, er det likevel Høyres kjernesaker: Omsorg og skole. Mer kvalitet og trygghet i omsorgen, ikke bare telling av hender, men et faglig løft for dem som jobber der. Og satsing på lærerne, blant annet en merkbar økning i etter- og videreutdanningstilbudet.

Solberg og Høyre var under valgkampens første uke nærmest ekskludert fra tv-debattene. Det samme var mange andre partier. Det var Jens og Siv i alle kanaler. Nå er det lettere å slippe til og feltet åpner seg.

– Temperaturen og futten i duellene mellom Stoltenberg og Jensen, mellom Ap og Frp, synes å ha gått ut. Hovedmotsetningene mange steder er faktisk mellom Ap og Høyre, sier Solberg.

Nå biter alle i Høyre tennene sammen og satser på to problemfrie uker, uten soloutspill og andre forstyrrende forhold. Partilederen har sett seg lei på alle mediekommentatorene som har tatt Høyres nederlag på forskudd. Nå vil hun bevise at Høyre er friskmeldt og kampklar.

Falch, Knut