Arbeiderpartiet går tilbake med 4,5 prosentpoeng i målingen, mens Høyre tar et byks oppover med hele 6 prosentpoeng. Dermed havner partier likt i mai-målingen utført av Norsk Gallup for TV 2 og VG.

Det ser lite lovende ut for sentrumskameratene. Både Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti kan notere seg en nedgang på 0,5 prosentpoeng. Det betyr av Venstre ender en halv prosent under sperregrensen på 4 prosent og at Senterpartiet karer seg så vidt over, med 4,5 prosent. KrF ender på 13 prosent.

Fremskrittspartiet har en oppgang på 0,5 prosentpoeng og en oppslutning på 11,5 prosent, mens SVs resultat er uendret: 10 prosent.

— Inspirerende Høyre-leder Jan Petersen er naturlig nok svært fornøyd med å være jevnstor med Ap, men tar likevel ikke høyrebølgen helt ennå.

— Det er flotte tall som det er all grunn til å glede seg over. Samtidig vil jeg minne om at dette er en av seks slike målinger som blir gjort hver måned, sier Petersen til NTB.

Han understreker at det fortsatt er fire måneder til valget.

— Samtidig er det klart at et slikt resultat inspirerer til videre arbeid, sier han.

Petersen ser for seg to regjeringsalternativer på bakgrunn av målingen til Norsk Gallup.

— Det vil enten være en regjering bestående av Ap, eller en ikke-sosialistisk regjering der Høyre er med, sier Petersen.

Høyre-lederen sier til NTB at han regner KrF og Venstre som naturlige samarbeidspartnere i en eventuell borgerlig regjering.

Vil ha skifte Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik mener tallene er uttrykk for at folk nå vil ha regjeringsskifte.

— Det er bra, men oppslutningen om sentrum er for dårlig. Jeg er glad KrF ikke er rammet hardere. Nå er det viktig at Venstre kommer over sperregrensen, og det tror jeg de vil klare ved valget, sier Bondevik til NTB.

Han tror noe av Høyres store fremgang kan skyldes medieoppmerksomheten rundt landsmøtet.

— Vi opplevde noe av det samme da vi avholdt vårt landsmøte. Jeg er overrasket over at Ap er falt så langt ned, det er tydelig at mange velgere er i bevegelse, framholder Bondevik.

Høyre som koalisjonspartner er en mulighet han holder åpen:

— Vi skifter ikke regjeringsalternativer etter galluper. Valget får avgjøre hva som er mulig. Det viktigste er at vi får et regjeringsskifte.

Statsminister Jens Stoltenberg tar de elendige tallene med fatning, men oppfordrer Arbeiderparti-sympatisørene til å komme på banen.

— Nå må folk se alvoret i situasjonen. Ønsker de seg virkelig en Høyre-politikk, ønsker de seg virkelig større forskjell på folk? Det mest realistiske regjeringsalternativet er i så fall en regjering ledet av Høyre med støtte i Frp og KrF, sier Stoltenberg.

NTB