Under sin tale ved åpningen av Høyres sentralstyremøte gikk Solberg hardt ut mot budsjettet og forsikringene fra både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) om at det var «tilpasset» den økonomiske krisen.

— Budsjettet var utdatert allerede da det ble fremlagt. Men verre var det at budsjettet var fullstendig irrelevant for den situasjonen landet sto midt oppe i. For en bank som mangler penger om tre dager, er det revnende likegyldig hva regjeringen foretar seg til neste år, sa Solberg.

Les også: - Jeg bør lede en borgerlig regjering

Som de andre partiene støtter Høyre regjeringens krisepakke for bankene og ønsker å få den vedtatt i Stortinget så raskt som mulig, det vil si fredag til uken.

Vedtas før jul

Milliardendringene i budsjettet må foretas mens det er til behandling i finanskomiteen, slik at de kommer med under voteringen i desember. Dette er en svært uvanlig fremgangsmåte, men så er også krisen spesiell.

— Krisepakken gjelder her og nå, for å få pengestrømmen i gang. Endringene vi krever i budsjettet, utgjør neste fase, og skal dempe følgene av fallende eksport, stigende ledighet og lavere vekst, sier Solberg til NTB.

Hun mener at regjeringen fortsatt ikke har tatt inn over seg alvoret i situasjonen, det er statsbudsjettet et «bevis» på.

— Det må tenkes i helt nye baner i den økonomiske politikken, og det må statsbudsjettet gjenspeile. Det gjør det ikke i dag. Landet trenger mer Høyre-politikk, sier Solberg.

Hun viser til alt det som er skjedd ute og hjemme siden budsjettet ble lagt frem, og harselerer over at regjeringen sier det er «tilpasset», uansett hvor dramatisk og uoversiktlige den økonomiske situasjonen er.

Hjelp til Island

Solberg mener regjeringen bør yte større hjelp til Island og sende en delegasjon til Reykjavik for å tilby lån. Hun vil også at en solid håndsrekning til islendingene skal drøftes på nordisk nivå.

Frps Siv Jensen går inn for at Norge gir Island over 30 milliarder i lån, slik at ikke Russland blir storkreditor for et land som er medlem av NATO, og som ligger strategisk viktig plassert i norske nærområder.

Fire hovedfelt

Høyre har blinket ut fire hovedfelt der behovet for endringer i statsbudsjettet er skrikende.

— Regjeringen må stanse klappjakten på bedriftene. Igjen foreslår de å øke skattene. Bedriftene trenger en vitamininnsprøytning, isteden får de en giftpille, sa Solberg.

De andre områdene er veibygging, kunnskap/forskning og målrettede fattigdomstiltak. Regjeringen bør også jobbe «så hardt den kan» for å gi mest mulig i skattelette til flest mulig. Dette er viktig når jobber kan ryke og boliglånene truer familieøkonomien.

Glanset papir

Solberg tok for seg regjeringens «satsinger» og mente at mye er gamle tiltak pakket inn i nytt glanspapir. Tiltakspakkene betegner hun som budsjettsminke som skal dekker over brutte løfter.

— I bistandspolitikken regner regjeringen inn klimatiltak som bistand. Målet er åpenbart å presentere bistandsbudsjettet som størst mulig. Hva slags effekt bistanden har, er de rød-grønne mindre interessert i, sa Høyres leder.

Hun trakk også frem den mye omtalte nordområdesatsingen.

— Dette skulle være regjeringens strategiske satsingsområde. Her er det mye nye navn på gamle penger, og nesten ingenting går til samferdsel, som er noe av det nordområdene trenger aller mest. Men i pakken er det nytt aggregat til Jan Mayen og husleiekompensasjon til samehøyskole, sier hun.

Bjørn Sigurdsøn / Scanpix