NRKs framtid ble et av de mest omtalte punktet i programdebatten på Høyres landsmøte lørdag. Debatten avdekket splittelse i partiet, men lisensmotstanderne er i mindretall.

Stortingsrepresentant Børge Brende fikk i alle fall mer applaus da han lovpriste overføringen Rosmersholm på NRK enn Unge Høyre-delegat Torbjørn Røe Isaksen som framholdt Dawsons Creek på reklamefinansierte TV 3 som sitt favorittprogram.

Sikre NRK Programkomiteen i Høyre har foreslått å åpne for privat eierskap og reklame i NRK, samtidig som den vil fjerne NRK-lisensen. Dette ble møtt med sterk motstand fra flere sentrale talsmenn, og flertallet i redaksjonskomiteen har samlet seg om et kompromiss. Et mindretall på tre vil avvikle NRK-lisensen.

— I kompromisset heter det at det er et mål å opprettholde NRK som allmennkringkaster, og sikre en forsvarlig finansiering, sier leder i redaksjonskomiteen Jan Tore Sanner til NTB.

— Den teknologiske utviklingen innebærer at lisens ikke nødvendigvis er den beste og eneste finansieringskilden. Vi går inn for å utrede spørsmålet om privat medeierskap, men en endring av eierstrukturen skal ikke medføre at NRKs rolle som allmennkringkaster og uavhengig programprodusent settes under press, sier han.

Børge Brende mener dette er en betydelig forbedring i forhold til programutkastet.

Ikke enig Unge Høyre-delegat Torbjørn Røe Isaksen står på motsatt side.

— Høyre har hele tiden kritisert NRK-monopolet. Nå vil de beskytte NRK. Fine Høyre-folk liker ikke Big Brother, sier han.

Som TV 3-seer spør han hvorfor han skal betale for NRK-seernes etermediebruk når ikke de vil betale for hans.

— Høyre er mot pressestøtten. Hvorfor er partiet da for en lisensfinansiert statskanal, spør han.

Han innser at det ikke er flertall for hans syn på landsmøtet, men tror likevel partiet beveger seg i den retningen.

NTB