Ifølge NRK bestemte Høybråten seg allerede i 2008 for å gå av som partileder. Lørdag ga han beskjed til valgkomiteen om at de nå må finne en ny leder i partiet.

— Valgkomiteen begynner arbeidet sitt nå, og nå er tidspunktet for å si fra om min beslutning. Jeg ønsker å gjøre det klart at jeg ikke tar gjenvalg som KrF-leder slik at verken valgkomiteens arbeid eller debatten for øvrig skal skje på feil premisser, sier Høybråten.

— Jeg har sagt at jeg skal fullføre den jobben jeg har påtatt meg. Det betyr at jeg fullfører det oppdraget jeg påtok meg på landsmøtet i 2009, som utløper til våren, sier han.

Kritikk

KrF har den siste tiden hatt svært dårlige meningsmålinger. Målingene har gått fra 7,5 til nivåer faretruende nær sperregrensen. Den siste tiden har det også stormet rundt Høybråten etter at flere tidligere partitopper har stått fram og kritisert ham for hans lederstil.

-Det er klart at debatten om jeg skal fortsette som leder, er en fånyttes debatt, sier Høybråten og legger til at deler av kritikken er sann og at den har gått inn på ham.

Høybråten, som i sin tid som helseminister ble kalt røykelovens far, er klar på at denne kritikken ikke har hatt betydning for hans beslutning om å gi seg som partileder. Han sier han tok beslutningen for to år siden sammen med sin kone.

Gir seg etter 2013

Etter stortingsvalget i 2013 gir Dagfinn Høybråten seg helt i topp-politikken.

— Jeg har alltid vært opptatt av livet utenfor politikken, både familielivet og arbeidslivet. Når denne stortingsperioden er ute, stiller jeg ikke til gjenvalg, bekrefter han.

Saken oppdateres

Vil du savne Høybråten? Si din mening i feltet under!