TRON STRAND

Dagfinn Høybråten er mektig lei av Carl I. Hagens og Frps gjentatte utspill om at de ikke vil støtte en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik.

— Hvis noen tror at dette kan styrke muligheten for et ikke-sosialistisk samarbeid tar de feil, sier Dagfinn Høybråten. I nettmøte med avisens lesere i går ble han utfordret av en spørsmålsstiller om Frps hardkjør mot Bondevik personlig.

— Dersom vi taper valget eller regjeringen skulle bli kastet, har vi ikke andre planer enn å gå i opposisjon. Hagen bør rette skytset mot de rødgrønne før han gjør større skade for ikke-sosialistisk samarbeid enn det han er i stand til å rette opp, svarte Høybråten.

Mistillit?

Etter møtet ba vi ham om å utdype dette.

— Se på forsiden i Dagbladet i dag. Det burde klare seg. Folk kan selv tenke seg hva dette betyr for samarbeidet, sier han.

Carl I. Hagen fikk i går boltre seg på hele førstesiden i osloavisen Dagbladet. Avisens tittel var: «Slik skal Bondevik knuses».

I en artikkel skriver avisen at Hagen og Frp vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen Bondevik under trontaledebatten 12. oktober. Den eneste måten å unngå mistillit på, er at Bondevik trekker seg frivillig før den tid. Alternativt at de rødgrønne vinner valget og tar over makten. Ifølge Dagbladet har Frp og Hagen til og med formulert mistilliten: «Stortinget beklager at statsministeren ikke har tatt konsekvensen av at Fremskrittspartiet har trukket sin parlamentariske støtte til en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik».

- Skytset rettes feil vei

Det er dette som får Høybråten til å be Hagen om å rette skytset mot de rødgrønne, ikke mot Bondevik og de andre ikke-sosialistiske partiene.

Høybråten vil ikke si om den uopprettelige skaden innebærer at forholdet til Frp blir ødelagt i hele neste stortingsperiode.

Også KrF må forholde seg til en rekke mulige utfall av det spennende valget. Ett er at Venstre ikke kommer inn i det nye Stortinget. Høybråten ville i går ikke utelukke at KrF og Høyre kan gå i regjering uten Venstre, men påpeker samtidig at det vil gjøre noe med balansen i et regjeringskollegium.