— Dette er et valg som peker i riktig retning for KrF. Vi kunne ha kommet lenger, men dette er ikke et krisevalg, sier Høybråten.

— Men det er et historisk dårlig stortingsvalg for KrF?

— Nå må vi ikke være så historieløse at dere glemmer bunnoteringen vi fikk ved forrige kommuneý og fylkestingsvalg. Vi opplever fremgang fra det, men den kunne vært større, sier Høybråten.

I likhet med resten av partifellene på Ekebergrestauranten håper KrFýlederen intenst at det rødgrønne flertallet fra valgdagsmålingene vil snu i løpet av kvelden.

— Dette kan bli en lang natt. Ting kan tyde på en annen regjering, men den som uttaler seg om et regjeringsskifte allerede nå, kan forregne seg, sier KrFýlederen.

Taper på taktikk

Høybråten er det dårlige resultatet til tross godt fornøyd med valgkampen.

— I øyeblikket er det ingenting jeg ser vi kunne ha gjort annerledes, sier Høybråten, men innrømmer at Venstres fremgang kan ha gått ut over KrF.

— Jeg tror nok at taktisk stemmegivning kan ha spilt inn, ja. Det resultatet Venstre får ser ut til at mange har vært opptatt av å sikre en fortsatt samarbeidsregjering, sier Høybråten.

Den første dårlige valgdagsmålingen kom midt i første matservering på KrFs valgvake, men ingen satte maten i halsen av den grunn. Men stillheten var til å ta og føle på. Først på oppfordring fra NRK ble det litt jubel blant KrF-erne på Ekebergrestauranten.

Håper på «EEC»

— Jeg hadde håpet det skulle være bedre, men det blir en spennende kveld. Ingenting er avgjort og alt kan fortsatt snu, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland til NTB.

Partiveteran Einar Steensnæs, som gjør sin siste valgkamp i år, håper valgkvelden vil utvikle seg som EEC-valget i 1973.

— Jeg håper det blir som den gang, da alt snudde utpå kvelden, sier Steensnæs til NTB.

— Men jeg skjønner at disse resultatene vil bli tatt godt imot hos Jens Stoltenberg på Youngstorget. Likevel - det er hyggelig å starte moderat for så å komme sterkt etter hvert, sier Steensnæs.

- Ikke nervøs

Svarstad Haugland, som kan risikerer å avslutte sin politiske karriere i løpet av valgkvelden, bedyrer at nervene er under kontroll.

— Jeg er helt rolig. Nå har jeg gjort det jeg kan, så da er det opp til velgerne å avgjøre resten, sier Svarstad Haugland til NTB.

At hun kan miste sin stortingsplass til Venstre i Akershus, legger hun ingen prestisje i.

— Det er livets gang. Får jeg ikke tillit, får jeg finne meg noe annet å gjøre, sier Svarstad Haugland.