— Benene ser lenger ut når man har høye sko, sier Turid Margrethe Engen (16).

I tillegg til at skoene gjør at hun rager noen ekstra centimeter over bakken, tror hun at guttene liker det.

— Halve poenget er jo å få oppmerksomhet, sier hun, og viser frem sine svarte høyhælte sko.

— Buffalo med høy såle er også mote, sier venninnen Line Viken (16). Hun synes merke er viktig.

— Kopiene har så hard såle, sier hun. Jentene er enige om at sko er like viktig som klær og hår.

Brostein til hinder

Hos Forbrukerrådet har det tradisjonelt vært langt flere kvinner som klager på sko, antakelig på grunn av problemer forårsaket av høye hæler.

Turid Margrethe Engen påpeker at det også er viktig at skoene er gode å gå i. Høye hæler kan fort by på problemer når man skal krysse brosteinen.

— Brostein er noe herk! Jeg må gå over det hver dag, sier hun.

Bergen by er dermed kanskje ikke helt byen for høye stiletthæler.

I lett regn på Torgallmenningen haster folk i alle slags sko av gårde. Selv om den gode gamle gummistøvelen ofte ville være det beste alternativet, ser ikke bergensere ut til å bry seg om det. Joggesko, flate sko, og siste skrik; flate sko med knyting til litt oppå leggen, noe som likner mest på det proffe boksere bruker, er det som beveger seg over torget. Skobutikkene bærer også preg av flate sko av joggesko-typen.

Plutselig sprader et par elegante høyhælte sko over Torgallmenningen.

— Man får en bedre holdning med høye hæler, sier Sissel Eide. Hun har halvhøye hæler, og synes det er best.

— Med flate sko blir det ofte til at man går og subber litt. Men det kan bli litt kunstig gange når man går på brostein med høye hæler, legger hun til.

Sko er personlighet

— Sko kan si så mye om en person, sier Ryan Hjørnevik. Han forklarer at for eksempel et par slitne basket-sko sier at personen er avslappet. Han synes høyhælte sko tar seg fint ut til kjole.

— Små sko med stropper er veldig sexy, skyter Thomas Vesteraas inn. Ellers synes guttene at sko ikke er avgjørende for at en jente er fin.

— Høye sko gjør jo at man får lengre ben, og det er bra, sier Ryan. Selv er de ikke så opptatt av sine egne sko til daglig.

— Sko er viktig hvis man skal gå med fine klær, slår Ryan fast.

ELEGANT: - Høye hæler gjør at man får en bedre holdning, sier Sissel Eide. Men hun passer seg vel for at hun ikke setter fast hælen mellom brosteinen. FOTO: