Erik Halvorsen

LØSNINGEN BLIR DA en rett som likner på solskinn og smaker som høst: Soppsalat med tyttebær og syltet gulrot.

Hver sesong har sine råvarer og smaker, og sin sjarm. Og man skal for all del ikke si et vondt ord om høsten. Når jeg likevel vil klage litt, så er det fordi jeg ikke føler meg helt mett på sommer ennå. Det henger sikkert sammen med ruskeværet i juni og august. Og nedbørsrekordene i fjor høst og vinter. For ikke å snakke om drittværet syttende mai-helgen.

ETTER DENNE LABRE forhistorien var jeg sikker på at statistiske utjevninger ville sikre oss fire måneder med grilling, slanging i gresset og deilige, sprø salater. Og så sitter man her i september, med våte sokker og ihjelblåst paraply, og lurer på hva galt man har gjort for å fortjene dette.

Det er uansett aldri for sent å koke sammen sin egen lille sommerfest. Et lite stykke forlengelse av godværet ut i høsten. For meg betyr dette skarpe farger og sprø, avkjølende smaker; en grønn, frisk og oppkvikkende salat, med de tunge og fyldige høstsmakene av sopp, tyttebær og syltede gulrøtter.

Når jeg skal steke sopp til en salat, foretrekker jeg å bruke østerssopp (hvis turen går til butikken) eller traktkantarell (hvis turen går i skogen). Soppen børstes ren for jord og rives i strimler — da får den best konsistens i stekepannen. Ha god plass i stekepannen og bruk høy varme og ikke for mye smør. Bruk stekespaden flittig, og tilsett litt soyasaus når soppen har fått fin, gyllenbrun farge. Rør godt rundt og la soyasausen koke helt inn i soppen før du setter maten til side og steker neste porsjon.

Til fire personer trenger du ca. 600 gram østerssopp og 4 ss soyasaus. Jeg regner selvfølgelig med at alle har kjøpt en god, naturlig brygget (uten MSG og E-stoffer) soyasaus etter artikkelen jeg skrev for fire uker siden.

Til de syltede grønnsakene trenger du:

400 g gulrot

1 dl epleeddik

2 dl vann

2 ss sukker

2 stk stjerneanis

Gulrot skjæres i tynne, lange remser, for eksempel med ostehøvel på langs av gulroten. Kok opp eddik, vann, sukker og stjerneanis (fersk ingefær kan brukes hvis du ikke finner stjerneanis). Ta kjelen av varmen og la gulrotremsene ligge i laken til den er avkjølt. Denne hurtigsyltede gulroten kan oppbevares i laken i kjøleskap til du skal bruke den, maks en uke.

Resten av ingrediensene er:

Salatblader

Olivenolje

Sitron

2 dl crème fraîche

1/2 kopp tyttebær

Hvitløkbrød

SALATBLADENE SKYLLES, tørkes godt og får en enkel dressing på seg, laget av tre deler olivenolje og én del sitronsaft som piskes sammen og blandes med bladene. Tyttebær knuses med gaffel og blandes med crème fraîche. Settes i egne skåler på bordet, sammen med varmt hvitløkbrød.

Nå gjenstår det bare å dandere salatblader på tallerkenene, ha varm, stekt sopp på den ene siden og hurtigsyltede gulrotremser på den andre. Pynt med noen få, pene tyttebær og ha ørlite nykvernet pepper på soppen - ikke mer. Har du stekt soppen med omhu og brukt en god soyasaus, skal dette være godt nok til å blåse hatten av en hvilken som helst middagsgjest.