I starten av oktober i fjor kostet det 7,38 kroner for én euro. Ett år senere har kursen steget til 8,10, skriver Aftenposten.

Det betyr at ferieutgifter i for eksempel Paris er blitt rundt 10 prosent dyrere det siste året. En langhelg hvor man i fjor la igjen 10.000 kroner, vil nå koste en tusenlapp mer.

— Kronekursen er blitt svekket fordi norsk økonomi har utviklet seg svakere enn ventet. Tidligere har Europa slitt, mens Norges økonomi har hatt høy fart. Nå har dette snudd litt, sier Katrine Godding Boye, senioranalytiker i Nordea.

Tror på enda svakere krone

Dersom ferien føles dyrere ut enn tidligere år, kan du trøste deg med at euroen fortsatt ligger langt under toppnivået fra nyttårshelgen 2008. Da kostet hver euro 9,95 kroner.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities, tror feriering i Europa kan bli enda dyrere på sikt.

— Det er en betydelig sannsynlighet for at kronen vil svekke seg ytterligere de neste årene. Det kan ikke utelukkes at euroen igjen vil koste over ni kroner, sier Andreassen.

Dyrere i Sverige

Den norske kronen har vært historisk sterk de siste årene, og nordmenn har derfor kunnet feriere i utlandet for en relativt billig penge.

— Ferie i Norge blir mer attraktivt enn det har vært de siste årene. Jeg tror ikke den norske kronen er spesielt svak nå. Dette er nok et nivå vi bør venne oss til.

Også svenske kroner koster betydelig mer nå enn for et år siden. I starten av oktober i fjor lå kursen på 86,20. Nå er den på 93,80. Svenske kroner er altså blitt 8,8 prosent dyrere.

— Vi må helt tilbake til 2004 for å finne en like dyr svensk krone. De kraftige endringene den siste tiden i forholdet mellom norske og svenske kroner har overrasket oss, sier Godding Boye i Nordea.

Dollarkurs på seks kroner

Også amerikanske dollar er blitt dyrere, men utviklingen har ikke vært like voldsom som for svenske kroner og euro. For ett år siden kostet en dollar 5,73 kroner. Nå er kursen 5,97.

Både Godding Boye og Andreassen tror nordmenn må belage seg på dyrere USA-turer i fremtiden.

— Vi tror veksten i amerikansk økonomi etter hvert vil ta seg ganske kraftig opp. Det betyr at rentene også vil stige og at dollaren blir dyrere, sier Godding Boye.

Eksportørjubel

Trass i dyrere utenlandsferier, er Andreassen ikke i tvil om at en svakere krone er bra for norsk økonomi.

— Alt har gått veien for Norge de siste årene, og lønningene har vokst mye mer enn i andre i-land. På sikt tror jeg Norge vil bli mer som andre land, og det betyr at kostnadsnivået må justeres ned. Dette kan enten gjøres gjennom lønnskutt eller svakere kronekurs. Og jeg kan love deg én ting, det siste er betydelig mer behagelig enn det første.

Når kronen svekker seg, blir det billigere å kjøpe norske varer i utlandet. Det gjør norske eksportbedrifter mer konkurransedyktige.

— Norge har hatt en voldsom svekkelse av konkurranseevnen gjennom høy lønnsvekst i mange år. For eksportørene er utviklingen med svakere krone som vi har sett den siste tiden, utvilsomt positivt, sier Godding Boye.