Ingen sikre bevis og ingen sikker dødsårsak. Det er status etter femte dag av rettssaken mot Gamal Hosein (37) som er tiltalt for å ha kvalt sin kone Gry (28) i Faresgrillen i Skien i januar i fjor.

Lederen av Rettsmedisinsk institutt, professor Kari Ormstad, sa i Skien og Porsgrunn tingrett mandag at obduksjonen av Gry ikke ga svar på dødsårsaken.

Kvalt eller druknet

— Vi har ikke funnet sikre bevis verken for eller imot verken kvelning eller drukning, sa hun. Det betyr at Gry kan ha blitt kvalt før hun havnet i vannet, eller hun kan ha havnet levende i vannet og deretter druknet.

— -Medisinsk er det ikke mulig å anslå noen sannsynlighet for om hun ble kvalt eller om hun druknet. Det er opp til retten å vurdere sannsynligheten av dette når de også tar stilling til alt det andre i saken, sier Ormstad til NTB.

Om merkene i bløtvevet i halsen, symmetrisk plassert på hver side av strupehodet, sa Ormstad:

— Skadene er ikke entydige, men kan være forenlig med et halsgrep. Skadene kan også ha andre årsaker, det har jeg selv sett eksempler på.

Usikkert tidspunkt

Obduksjonen gir ingen sikre holdepunkter for dødstidspunktet. Ormestad sier at kroppen kunne havnet i vannet en uke etter at Gry forsvant, og likevel hatt den samme forråtnelsen.

Det er ikke funnet andre skader, sykdomstegn eller spor av forgiftning som kan si noe om dødsårsaken. Dermed er alternativer til kvelning eller drukning utelukket, med unntak av en så brå hjertestans at det ikke blir spor i kroppen.

— Kan en slik brå hjertestans fremkalles av sjokket ved brått og uforvarende å havne i iskaldt vann, spurte Hoseins forsvarer John Christian Elden, og fikk et bekreftende svar på det.

Mann i kottet

Spesialetterforsker Steinar Eriksen fra Kripos la mandag fram et til nå ukjent poeng for aktoratet. Han fortalte at politiet uten problemer plasserte en 107 kilo tung og 1,9 meter høy politimann i kottet i Faresgrillen der likhunder har markert, og hvor politiet tror at Gry ble gjemt.

Kottet måler 2 x 1,32 meter, og Hoseins forsvarer har tidligere gjort et poeng av at rommet er svært lite for å kunne plassere et menneske i. Gry Hosein var om lag 1,70 høy.

Eriksen viste fram flere bilder fra rekonstruksjonen der en politimann lå plassert i ulike vinkler inne i kottet.

— Forsøkte dere å plassere politimannen opp mot den veggen der likhunden skal ha markert, spurte forsvarer John Christian Elden.

Det måtte Kripos-etterforskeren svare benektende på.

Sterke bilder

I retten fortalte Eriksen om analyser av blodspor i Faresgrillen som ikke er identifisert. Han viste også fram det som kan være kjærlighetsbrev fra Gamal Hoseins unge nevø i Israel til hans kone Gry. Brevene ble funnet sammen med blant annet smykker i bunnen av en parfymeeske.

Hoseins fingeravtrykk er ikke funnet på esken.

Gamal Hosein var tydelig preget da bevisene ble lagt fram. Han reagerte sterkt da Eriksen viste bilder av Gry fra obduksjonen, uten at forsvarer eller Hosein ble varslet om at bildene ville komme.

— Det var ikke særlig hensynsfullt. Det var svært tungt for ham å se kona slik, sier John Christian Elden til NTB.

(NTB)