— Hormonforurensning er den nye miljøkrisen, hevder generalsekretær Tore Killingland i Norges Naturvernforbund. Hans varsku får støtte av havforskere.

Denne uken meldte Norges Naturvernforbund at prevensjonsproduktet Nuvaring kunne forurense 24 millioner liter sjøvann, dersom folk kastet det i toalettet etter bruk.

Nuvaring skal settes inn i kvinnens underliv, og blir markedsført som et alternativ til p-pillen. Problemet oppstår når kvinnen skal kvitte seg med den brukte ringen. Prevensjonsmiddelet inneholder ethinyløstradiol, som er et østrogen-hormon. Etter bruk inneholder ringen fortsatt konsentrasjoner av hormonet.

Havforsker Asbjørn Svardal har fulgt med i medieomtalen av prevensjonsproduktet Nuvaring. Han mener at uønskede utslipp av hormoner ikke må bagatelliseres.

— Problemstillingen til Naturvernforbundet er ingen overdrivelse. Det er veldig viktig å kvitte seg med alt av hormoner som blir til overs, slik at det ikke slipper ut i elver eller i havet. Hormoner er veldig potente. Kun lave nivåer skal til før man får virkning hos organismer, poengterer Svardal.

- Kan torpedere markedet

Medisinsk rådgiver Nils Petter Jørgensen hos produsenten Organon sier de ikke vet hvordan hormonet påvirker miljøet i vann. Mandag skal Organon i møte med Naturvernforbundet for å diskutere problemstillingen.

— Ringen skal ikke ut i vann. Vi kan ikke være ansvarlig hvis folk ikke gjør slik vi sier de skal, sier Jørgensen til BT.

På pakningsvedlegget i Nuvaring står det at ringen ikke skal spyles ned i toalettet, men legges i folie og kastes i restavfallet. Naturvernforbundet er ikke fornøyd før Organon tar større ansvar.

— Organon har et ansvar for avfallshåndtering. Hvis vi vil kan vi torpedere markedet deres og få stoppet salget av Nuvaring. Salg bygger på tillit fra forbrukeren. Hvis ikke produsenten tar ansvar skal vi tvinge de til å ta ansvar, sier generalsekretær Tore Killingland.

Hormoner i urin

Forskerne har lenge vært klar over at menneskelige hormoner påvirker andre dyr. Selv østrogen som skilles naturlig ut i urinen hos kvinner, får konsekvenser. I elven Themsen i London er konsentrasjonen av østrogen fra kloakk så høy at store mengder fisk har skiftet kjønn.

— Det er greit at mennesket setter i verk tiltak mot å få for mange barn. Men vi kan ikke samtidig hindre andre arter i å få barn, poengterer Killingland.

Hvor lang tid det tar før østrogen brytes ned i havet, er forskerne usikre på. Asbjørn Svardal sier at strøm vil tynne ut konsentrasjonen, men i fjorder og ved utløp fra renseanlegg kan hormonet hope seg opp. Selv om kloakk går gjennom renseanlegg, vil hormonet slippes ut i sjøen.

HER SKIFTER FISK KJØNN: I elven Themsen i London er konsentrasjonen av østrogen fra kloakk så høy at store mengder fisk har skiftet kjønn.<p/> ARKIVFOTO: NINA E. RANGØY