Opposisjonen på Stortinget har ikke vært fornøyd med regjeringens svar på hvorfor CO2-renseanlegget blir utsatt. En samlet energi— og miljøkomité har gått inn for at det skal holdes høring.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og miljøminister Erik Solheim (SV) er begge kalt inn. Høringen er på tirsdag, men siden Solheim er i Burma den dagen, vil det bli en egen liten høring med ham på torsdag.

— Vil vil be om svar på om Mongstad-prosjektet ble utsatt på grunn av økonomi, ikke på grunn av teknologi. Det er mange grunner til å tro det var slik, og det bør regjeringen være ærlig om, sier Frps klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

I tillegg til de to statsrådene vil representanter fra Gassnova, Statoil og andre bedrifter med konkurrerende teknologi møte. Representanter fra forskningsmiljøer og naturvernorganisasjoner får også muligheten til å uttale seg.

— Vi er spente på hva slags oppfatning andre selskaper og eksperter har av situasjonen, sier Solvik-Olsen.

Opposisjonen vil også vite om det er realistisk eller optimistisk å stole på at et fullskala renseanlegg vil være på plass i 2018, slik regjeringen antyder.

Utsettelsen av det statsministeren beskriver som en månelanding, innebærer at Mongstad-anlegget vil slippe ut urenset CO2 i minst åtte år til. I tillegg blir det langt dyrere å bygge et fullskala renseanlegg enn først anslått.

Hva synes du om utsettelsen av «månelandingen»? Si din mening i feltet under!