— De aller fleste homofile muslimer velger å forbli i skapet. Det er ikke akseptert å ha en identitet som homofil. Tør man å ta steget ut av skapet, risikerer man isolasjon, forholdet til familien, jobb, ære og livet, sier Mansour Saberi, opprinnelig fra Iran.

Han har vært åpen homofil i 20 år, og sier regjeringen må tore å ta opp homofili og seksualitet med muslimske ledere. Arbeiderpartiet følger oppfordringen. Partiets homonettverk ønsker nå å sette søkelys på sitt eget partis og andre partiers unnfallenhet når det gjelder å ta opp problemer knyttet til å være muslim og homofil.

— Jeg mener det må være mulig å kritisere muslimske ledere på samme måte som man kritiserer kristne ledere for deres holdninger til homofile, sier styremedlem Ragnar Kværness i homonettverket til Aftenposten.

- Trenger hjelp Han utfordrer muslimer og politikere til å delta på et åpent medlemsmøte som Homofile og lesbiske sosialdemokrater skal arrangere i Stortingsbygningen torsdag kveld. «Homo på kafeen - hetero i moskeen?» lyder temaet.

— Muslimske organisasjoner og ledere virker nesten fredet når det gjelder deres holdninger til homofile. Islam er også en norsk religion, og muslimske ledere er like mye norske ledere som andre religiøse ledere, sier Kværness.

Saberi frykter for liv og helse til homofile muslimer i Norge. Han viser til at homser og lesber trenger profesjonell psykologisk hjelp. Særlig vanskelig er det for lesbiske muslimer å stå frem. Det er derfor nødvendig med flere forbilder og en aktiv politisk debatt, mener Saberi.

Lover handling

— Kristne ledere har kommet mye lenger. Det har skjedd ved at deres holdninger og utsagn er blitt kritisert og debattert. Nå er det på tide at det samme skjer ovenfor muslimske ledere, sier Saberi.

Likestillings- og forbrukerminister Karita Bekkemellem lover handling.

— Det er en selvfølge at regjeringen tar tak i det perspektivet Saberi trekker opp. Jeg vet at homofili er et følsomt tema i en del minoritetsmiljøer. Desto viktigere er det å ta det opp på en ordentlig måte, sier Bekkemellem.

Hun mener det er viktig å ha en dialog og en god samtale med muslimske ledere om homofili.