Oppgaven besto hun med glans, både når det gjelder framføring og innhold.

Hun innledet sin tale med å takke for kommunens gave: 5.000 kroner til Kronprinsparets Humanitære Fond — én krone per innbygger - og et flott keramikktrau laget av den kjente keramikeren Torbjørn Kvassbø.

Som i Lillehammer ble kronprinsparet møtt av hundrevis av voksne og barn med flagg, og været kunne ingen klage på: sol og blå himmel over hele Gudbrandsdalen.

Talen

— Jeg er veldig glad for å være her. Kronprinsen og jeg setter stor pris på å kunne starte vår rundtur nettopp her, sa Mette-Marit.

— Dalen er vid og lang, og vi lærer den neppe å kjenne på en dag. Her kjører vi bokstavelig talt gjennom norgeshistorien, i de flotteste kulturlandskap. I løpet av dagen vil vi lære litt om historien og forhåpentlig møte noen av de berømte gudbrandsdølene, fortsatte hun.

Den flyredde kronprinsessen fortalte at hun satt stor pris på å foreta turen med tog:

— Å reise med tog gir en egen ro til å fordøye inntrykkene og nyte den fantastiske naturen.

Mette-Marit sa også at mange av stedene paret skal besøke er ukjente for henne.

— Det er derfor trygt å starte her i Ringebu hvor jeg har vært før. Jeg kan vel ikke skryte av å være noen topp alpinist, men Kvitfjelløypa har jeg i alle fall satt utfor. Som så mange andre som har besøkt Ringebu, er jeg imponert over den fantastiske naturen og de hyggelige menneskene.

Kort, men spennende

Kronprinsessen avsluttet sin tale med å takke for gode ord og flott program.

— Her er det tydelig at dugnadsinnsatsen og samholdet er levende, sa Mette-Marit som betegnet besøket som kort, men spennende.

— Bli nå ikke overrasket over om dere skulle treffe oss på fjellet eller i full fart ned fjellsidene, sa hun.

Med hest og vogn

Etter besøket i Ringebu dro ferden videre til Dalegudbrands Gård på Hundorp. Og på kjøretøyet skal storfolk kjennes; kronprinsparet kom til gards med hest og trille.

På den gamle gjestegården ble det servert lunsj som besto av bakt laks med jordkokkrem, salat med skinke fra Skjåk og urtepure, rosastekt reinsdyrfilet med sopp og løkfrikassé, urtekokte mandelpoteter og viltkremsaus. Til dessert var det multeterte.

RINGEBU: Kronprinsparet la lørdag ut på sin første offisielle Norges-reise. Her er kronprinsesse Mette-Marit på talerstolen under det snaut timelange oppholdet de hadde i Ringebu i Gudbrandsdalen. Kronprins Haakon følger med i bakgrunnen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX