IRINA LEE

Ferien i Spania ble ikke helt som planlagt for Leiv Kvale. Forrige fredag ble han oppringt av sykehusledelsen. Beskjeden var kort: «Det er noe merkelig som foregår her. Vi har veldig mange lungebetennelser».

Årvåkenhet reddet liv

— Det var takket være årvåkne leger på vakt, at sykehuset på et tidlig tidspunkt ble oppmerksom på at dette kunne være legionella. Det har spart menneskeliv, sier Kvale.

Lørdag ble mistanken bekreftet. Flere pasienter fikk påvist legionellasmitte, og Kvale avbrøt ferien umiddelbart. Søndag var han tilbake på jobb.

— I likhet med da tsunamien kom, har helsevesenet fungert godt i denne krisen. Vi er vant til å være i beredskap døgnet rundt, og vi varslet umiddelbart berørte instanser, sier Kvale.

En beredskapsgruppe ble nedsatt, og kommunehelsetjenesten, fylkeslegen og politiet ble koblet inn. Mens sykehuset satt inn store krefter på å diagnostisere og behandle pasienter, satte kommunen i gang en storstilt jakt på smittekilden. Kjøletårn i hele området ble tidlig utpekt som mulig kilde. Jakten pågår fortsatt.

Vakthold mot journalister

I kjølvannet av pasientene, kom horden av journalister. Fra lokalaviser, rikstabloider, radiostasjoner, nettaviser og fjernsynskanaler.

Mobiltelefonen ringer fortsatt konstant. NRK Østfold vil ha en oppdatering, Dagsrevyen avtaler et live-innslag senere på dagen. Kvale svarer tålmodig, leser opp ferske tall, og orienterer om siste nytt.

De første dagene snek de mest pågående journalistene seg inn i sykehuskorridorene og sengepostene, på jakt etter pasienter og informasjon. Noen utgav seg for å være pårørende, andre hevdet at de hadde avtale med pasienter.

— Det ble så ille at vi måtte sette inn vektere for å holde journalistene unna. Nå har vi låst av alle innganger til sykehuset bortsett fra hovedinngangen, forteller Kvale, temmelig oppgitt.

Forlot Bergen i '68

Den sindige bergenseren sukker litt. Mobiltelefonen ringer igjen. Supportersangen til Fredrikstad Fotballklubb ljomer ut i rommet. Til og med mobildisplayet er pyntet med FFK-logoen.

Har han bodd så lenge hjemmefra at Brann-patriotismen er helt slukket?

— Jeg flyttet fra Bergen etter at jeg var ferdig på Katedralskolen i '68, forteller Kvale, som er oppvokst på Skansen.

— Men jeg var aldri med i Skansen Bataljon, sier han med et smil.

Han var 19 år gammel da han flyttet til Skottland for å studere medisin. Siden har han aldri bodd i hjembyen. Til tross for at han jobbet og bodd store deler av sitt voksne liv på Østlandet, har han aldri gitt slipp på dialekten.

— Jeg er jo i Bergen med jevne mellomrom, sier Kvale.

Faren Gunnar Kvale bor fortsatt på Skansen, mens søsteren Gerd Kvale har gjort karriere som professor i psykologi ved universitetet. Tilfeldigheter har ført til at Kvales tre barn også har slått seg ned i Bergen.

Han er glad i å snakke om hjembyen, men vil aller helst snakke fag. Og understreker at den vellykkete strategien for å bekjempe legionella-epidemien er takket være godt teamwork.

— Vi har gode rutiner til vanlig. Når det er en krise, kutter vi ned på byråkratiet, forklarer Kvale, som er stolt av sykehusstaben.

— Dette er jo en belastning for de ansatte, men alle stiller opp. Mange har meldt seg til å ta ekstravakter. Det er imponerende.

— Vi opplevde nøyaktig det samme under tsunamien, sier Kvale.