Politiet i Telemark vil etterforske Frp-politiker Bård Hoksruds sexkjøp i Riga. Han vil bli innkalt til avhør, opplyser politiet til NTB.

Ifølge justisdepartementet er ingen nordmenn blitt bøtelagt eller straffeforfulgt siden 2009.

Frp-politiker Bård Hoksrud innrømmet onsdag overfor TV2 at han i helgen kjøpte sex av en prostituert i Riga under en FpU-tur.

— Det skulle ikke ha skjedd. For meg kommer dette til å få enorme konsekvenser som jeg må ta ansvar for, sier Hoksrud.

Siden 2009 har det vært ulovlig for nordmenn å kjøpe sex både i Norge og i utlandet. Strafferammen er på inntil seks måneders fengsel eller bøter.

Kan bli den første som bøtelegges

— Ingen nordmenn er blitt bøtelagt eller straffeforfulgt for sexkjøp i utlandet etter at den nye loven kom 1. januar 2009, sier seniorrådgiver Jan Austad i Justisdepartementets politiavdeling til Aftenposten.no.

Austad sier det heller ikke er registrert noen saker for sexkjøp av mindreårige i utlandet.

Siden loven ble innført har ikke norsk politi prioritert å drive klappjakt på sexkjøp i utlandet:

— Når det er snakk om bøtereaksjoner er det ikke naturlig å prioritere politiressurser på dette. Noe annet er om det gjelder kjøp og misbruk av mindreårige, sier Austad.

- Rask reaksjon

I Norge har politiet lagt seg på en bot på pluss minus 25.000 kroner for sexkjøp.

Det som kan få bøtesatsen opp eller ned er inntekt, formue og eventuelt antall tilfeller.

Politiet regner med en relativt rask avklaring i saken mot Hoksrud.

— Først må vi avklare om det er Oslo politidistrikt, Kripos eller vi som hjemfylke som skal ta ansvar for denne saken. Dette skal vi klare relativt raskt, sier påtaleleder Knut Kolloen ved Telemark politidistrikt.

- Hvordan står saken torsdag formiddag?

— Den synes rimelig godt opplyst i og med vedkommendes erkjennelse av de faktiske forhold. Dette er en sak vi ikke kommer til å overetterforske, men vi har ikke noe tidspress om å skrive ut en bot i dag eller i morgen, sier Kolloen.

- Er dere avhengig av noen anmeldelse fra noen fornærmet i saken?

— Nei, dette er underlagt offentlig påtale, sier Kolloen.

Politiet i Telemark opplyste til Aftenposten.no i går at de har har hatt to lignende saker i Skien. Der ble personene bøtelagt med 25.000 kroner for sexkjøp. De to sakene gjaldt personer som hadde kjøpt sex i Norge.