Luftambulansen i Bergen er først i landet med rutinemessig bruk av kompresjonsmaskin ved hjertestans.

— Dette er en stor nyvinning innen hjertestans-behandling. Vi har hatt fantastiske resultater, sier Ivar Austlid, overlege ved Norsk Luftambulanses base i Bergen.

Austlid forteller at 28 av 50 hjertestanspasienter har blitt levert på sykehus med hjertet i gang etter at kompresjonsmaskinen ble tatt i bruk for fire måneder siden. Tidligere ble litt over en tredjedel av pasientene levert med bankende hjerte.

— Kompresjonsmaskinen holder pasienten i live mens vi behandler hjertestansen. Den brukes i stedet for tradisjonelle brystkompresjoner med hendene. Maskinen gjør kompresjonene både kraftigere og mer skånsomt, forklarer overlegen.

Pionerer i Bergen

Den nye maskinen trykker sammen pasientens brystkasse ved hjelp av en sele som strammes og slippes ut av en motor. På den måten pumpes blod rundt i pasientens kropp.

Ivar Austlid tror ambulansepersonell i resten av landet også vil ta i bruk kompresjonsmaskiner etter hvert som resultatene fra Bergen blir kjent.

Men tradisjonelle kompresjoner er ikke ute av bildet.

— Det er viktig at mennesker på stedet begynner med manuelle hjertekompresjoner til ambulansepersonell kommer frem. Vi er vanligvis fremme fem-ti minutter etter at vi blir varslet, sier Austlid.

Hvis ulykken er ute

  • Finn ut om pasienten er mulig å vekke.
  • Hvis pasienten ikke kan vekkes, sørg for frie luftveier (tak i haken til pasienten og løft kjeven fremover, bøy deretter hodet bakover med en hånd på pannen)
  • Sjekk om pasienten puster (bøy deg ned til pasientens munn. Lytt og føl etter pust, se etter bevegelse på brystet).
  • Varsle 113 (ikke ring lokal legevakt, nabo eller slektninger først. Da taper du verdifulle minutter.).
  • Hvis pasienten ikke puster begynn med hjertekompresjoner (sett hendene dine oppå hverandre, mellom pasientens brystvorter, trykk med strake armer). Fortsett kompresjonene helt til ambulansepersonell tar over.

Har du lært munn-til-munn-metoden kan den brukes i tillegg til hjertekompresjoner.

En fyldigere førstehjelpsbeskrivelse finner du på Universitetet i Bergens sider om akuttmedisin.

<b>LIVREDDERE:</b>Jens H. Gløersen og Ivar Austlid har spent fast Marit Bekkevold til den nye kompresjonsmaskinen. I hånden holder de en defibrillator (hjertestarter) som ofte brukes i tillegg.<br/>FOTO: RUNE STØLÅS