Men svært få kontakter lege, viser ny studie.

Eksempelvis tar bare en av fire menn og snaut hver tredje kvinne som har opplevd brystsmerter, kontakt for å undersøke sin tilstand hos en lege, viser en studie ved NTNU i Trondheim.

Resultatene av studien er publisert i tidsskriftene Dagens Medisin og Gender Medicine og gjengitt i Dagbladet.

— De vanligste symptomene pasientene hadde i det foregående året, var brystsmerter, pustebesvær, smerter i skulder, rygg og armer, samt fatigue, en form for utmattelse, sier forsker Mona Løvlien, som har studien som en del av sitt doktorgradsprosjekt ved Medisinsk fakultet på NTNU.

Hun betegner resultatet av undersøkelsen som ille og påpeker at spesielt yngre menn i liten grad søker legehjelp for symptomene. Også risikopasienter, som de med høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol, er for dårlige til å søke legehjelp.

— Man vil kanskje ikke bry legen sin hvis man ikke er sikker på at det er noe galt. I vår studie kom det også fram at når de fikk det akutte hjerteinfarktet, trodde mange av pasientene at symptomene skyldtes stress, mageproblemer eller influensa. Svært få mistenkte hjerteinfarkt, sier Løvlien til Dagbladet.

Studien påpekte få større forskjeller mellom kjønnene i symptomer året før hjerteinfarkt.