Seoul (NTB-Wibecke Lie): Ifølge kronprinsessen var det et både hjertelig og interessant møte med den 83 år gamle tidligere presidenten i Sør-Korea. Fredsprisutdelingen i 2000 var Mette-Marits aller første offisielle representasjonsoppdrag etter forlovelsen med kronprinsen noen dager tidligere.

— Det var fascinerende å høre om den utviklingen som har skjedd i mellomtiden, det er jo som en parallell til mitt eget liv, sa kronprinsesse Mette-Marit etter møtet med Kim Dae-jung.

— Han la også vekt på at sør-koreanerne totalt har endret holdning til Nord-Korea, og at det har vært en større grad av familiegjenforening i løpet av denne perioden, la hun til.

Prøvesprengningen

Ifølge kronprins Haakon kom Kim også inn på atomprøvesprengningen i Nord-Korea sist høst, og at selv om situasjonen er vanskelig, mente nobelprisvinneren at det i hvert fall er en god dialog på mange plan mellom partene.

— Det er mer samarbeid landene imellom, både når det gjelder turisme og industri, og Kim har tro på at det med stor tålmodighet er mulig å finne en løsning på konflikten, sa kronprinsen.

Han synes også at sør-koreanerne er imøtekommende og åpne, og at de er villige til å snakke om de utfordringene de står overfor.

Gammelt kongerike

Korea er et gammelt kongerike, men det er lenge siden det bodde konger i det store kongepalasset midt i sentrum. På pressemøtet med kronprinsparet sa en kvinnelige koreansk journalist at sør-koreanere er svært opptatt av kongelige personer og lurte på hva Mette-Marit, som tidligere var en helt vanlig jente, synes om å være kronprinsesse.

— Jeg får jo møte mange interessante mennesker, blant annet får jeg anledning til å være her, svarte den kongelige gjesten smilende.

Litt mer alvorlig la hun til at hun var glad for å ha fått muligheten til å utvikle seg, før hun reklamerte for onsdagens norsk-koreanske familieseminar. Der er temaet hvordan Norge kan være et forbilde med hensyn til å tilrettelegge for kvinnene slik at de både kan stifte familie og fortsette sin karriere. Sør-Korea har en av de en laveste fødselsratene i verden, med 1,08 barn.

— Alle land har noe å lære av hverandre, og jeg er veldig glad for at statsministeren deres skal være til stede, sa hun.

Turister

Slik det er vanlig på offisielle besøk, la kronprinsparet ned krans ved landets nasjonalmonument. Det skjedde ved Memorial Tower, minnesmerket over de falne i Koreakrigen.

Møte og lunsj med Sør-Koreas president, Roh Moo-huyn og hans frue i presidentpalasset Blue House, sto også på formiddagens program før møtet med Kim Dae-jung på hans fredssenter.

Mellom de to programpostene ble det tid til å være turister en halvtimes tid – i Geyongbokgung-palasset som stammer fra begynnelsen av Joseon-dynastiet og som brant ned til grunnen i 1592. Palasset, som minner om den forbudte by i Beijing, ble gjenoppbygget i 1865 av kong Gojong, men forfalt senere da landet var okkupert av Japan. I dag er det renovert og er Seouls største turistattraksjon.

— Et veldig vakkert palass med en spesiell beliggenhet – utsikt mot et flott fjell på den ene siden, og mot byens moderne høyhus på den andre, sa kronprinsesse Mette-Marit etter omvisningen.

Første dag av det offisielle besøket ble avsluttet med en middag hos statsminister Han Duck-soo.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under møtet med den tidligere fredsprisvinneren Kim Dae-Jung og madame Lee Hee-Ho på Kim Dae-Jungs fredssenter i Seoul.
Åserud, Lise
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon forlater Grand Hyatt Hotel i Seoul for en privat middag tirsdag kveld
Åserud, Lise
Kronprins Haakon og Sør-Koreas statsminister Han Duck-soo på vei til middag.
JO YONG-HAK
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under møtet med den tidligere fredsprisvinneren Kim Dae-Jung på Kim Dae-Jungs fredssenter i Seoul
Åserud, Lise