Profesjonelle hodejegere skal hjelpe til med å finne det neste barneombudet, opplyste den nybakte barne— og likestillingsministeren Anniken Huitfeldt (Ap) mandag ettermiddag.

Men dersom hodejegerne spør dagens ombud, er det ikke sikkert de får ja. Det til tross for at Reidar Hjermann ble innstilt på andreplass i forrige runde og hele tiden har sagt at han helst vil fortsette.

– Jeg ble oppringt fra departementet i ettermiddag og anmodet om å søke. Jeg har ikke tatt stilling til om jeg ønsker å gjøre det. Det er en beslutning jeg vil fatte i samråd med min kone og mine barn, sa Hjermann til NTB mandag kveld.

Kritisk

Hjermann avviser at det er de siste ukenes turbulens som har sendt ham i tenkeboksen og sier det er «en stor gave» å få jobbe med barns rettigheter. I stedet legger han ansvaret på ansettelsesprosessen:

– Jeg registrerer at et hodejegerbyrå skal kontaktes for å få ansettelsen raskt unna. Det viser at departementet selv innser at det ikke er i stand til å få til en god nok prosess på egen hånd. Måten barneombudet ansettes på i Norge har i alle år vært under enhver kritikk, og det har jeg gitt Statsministerens kontor klar beskjed om.

Hjermann mener det er feil at departementet selv skal ansette ombudet. han ønsker at barn og ungdom fra hele landet går sammen med representanter for frivillige organisasjoner og det offisielle Norge i et ansettelsesråd.

– Det er et velprøvd system. I Irland deltar barn i intervjuprosessen og det gir ombudet en legitimitet hos barna fra dag 1. Norge bør stå som modell for andre land når det kommer til stillingen som barneombud. Da må man gjøre noe med ansettelsesprosessen, sier Hjermann.

– Raskt

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mener det var helt nødvendig å lyse ut stillingen på nytt.

– Jeg tror alle er tjent med at vi foretar en ny utlysning. På den måten ønsker vi å rydde av veien enhver tvil som har vært reist rundt den foregående ansettelsesprosessen.

Hun avviser at et rekrutteringsfirma er koblet inn fordi hun ikke var tilfreds med dem som søkte jobben sist.

– Vi gjør dette fordi det ble reist kritikk mot selve ansettelsesprosessen. Jeg tar ikke stilling til kritikken, men registrerer at den kom, sier hun.

Ifølge Huitfeldt er tidsaspektet grunnen til at hun ikke ønsker å gi fra seg myndigheten til å utnevne barneombudet til Stortinget eller et ansettelsesutvalg, slik Hjermann og Redd Barna blant andre har foreslått.

– Jeg var opptatt av å ta en rask beslutning, Dersom Redd Barnas forslag skulle bli en realitet, måtte vi ha ventet i ett år på en lovendring, sier hun.

Inhabil

Huitfeldt har gitt departementet beskjed om at hun kjenner en av søkerne fra forrige runde, Loveleen Rihel Brenna, fra hjemstedet Jessheim. Men hun understreker at hun verken vil oppfordre henne til å søke eller la være å søke på nytt.

– Det kan du være helt trygg på, sier Huitfeldt. Hun medgir imidlertid at departementet blir nødt til å vurdere hennes habilitet dersom Brenna søker stillingen på nytt.

Reidar Hjermann var innstilt på andreplass da tidligere barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) ansatte Ida Hjort Kraby. Hans åremålsstilling utløper 14. april.

– Dersom ansettelsesprosessen ikke er avsluttet, vil nestleder Knut Haanes fungere i stillingen som barneombud inntil det nye ombudet er på plass, sier Huitfeldt.

KRITISK: - Måten barneombudet ansettes på i Norge har i alle år vært under enhver kritikk, sier tidligere barneombud Reidar Hjermann.
SCANPIX