Mallorca topper salgslistene for sommerferien hos reisebyråkjeden Ticket Feriereiser.

I år er det 50 år siden det første charterflyet gikk fra Norge til Mallorca. Denne sommeren er den spanske øya tilbake på topp som nordmenns fremste Syden-favoritt. Unge som gamle: Alle slags folk legger ferien dit.

Charternyhetene neste vinter.

Øyen er renovert — Mange flere har fått opp øynene for den enorme forvandlingen Mallorca har gjennomgått de siste årene, og «grisefestenes» tid er over for lenge siden, sier markedssjef Tone Skaare i Ticket.

Det er nesten like enkelt å dra til Mallorca som å ta en tur på hytta, fremholder Skaare overfor Aftenposten.no. I sommersesongen går det charterfly fra en rekke norske byer til Palma, hovedstaden på øya.

— Det er bekvemt for oss nordmenn, og de som ønsker kjøttboller får det også, sier hun.

Samtidig har reklamekampanjen «Smil! Du er i Spania» åpenbart hatt effekt på ferieøya, ifølge Skaare.

— Kundene sier at smilet er tilbake.

Velger trygge steder I usikre tider drar nordmenn til trygge reisemål. Hellas og Spania står for nesten 50 prosent av salget hos Ticket. Mallorca er tilbake på førsteplass på salgslistene, foran fjorårseneren Kreta. Samtidig har Hellas gått forbi Spania som det mest populære landet.

— Det er oppsiktsvekkende at de to landene ligger på topp hele tiden, mener Skaare.

Taperen er Italia. Landet går mest tilbake i Tickets ferieundersøkelse.

— Det begynner å bli ganske dyrt der, kommenterer Skaare.

Charterferie uten horder av nordmenn

Vil ha mat inkludert

Prisbevisste nordmenn har imidlertid fått smaken på halv- og helpensjon når de skal på ferie. Stikkordet «all inclusive» dominerer søkelisten hos Finn Reise.

— Vår erfaring er at mange nå vil ha halvpensjon og vite hvor feriebudsjettet går, kommenterer kommunikasjonsdirektør Lena S. Petersson i Star Tour.

Mens Ticket selger flest turer til Mallorca, er det andre reisemål som topper søkestatistikken hos Finn Reise. I mars var Tyrkia mest populært, foran Kreta, Hellas, Egypt og Gran Canaria, får Aftenposten.no opplyst.

Hit reiser norske familier i sommer

Hva er ditt favorittferiemål? Si din mening her.