Deretter hevet president Hans J Røsjorde det historiske møtet. Regjeringens medlemmer stimlet sammen rundt sin sjef, noen gråt, noen smilte tappert. Det ble klappet og klemt på hverandre.. Mens Røsjorde, som leder for forsvarskomiteen, gikk frem og takket forsvarsminister Eldbjørg Løwer for samarbeidet. Som takk fikk han en Fishermans Friend, og knekte straks en plombe i overkjeven Det var i sannhet en dramatisk kveld.

Veien videre I dag drar Bondevik til Slottet for å varsle kongen om sin avskjed. Han vil så be majesteten henvende seg til lederen for Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, for å forsøke å danne ny regjering. Det blir ikke noen lett jobb. For alt i Vandrehallen i går kveld var Høyres leder Jan Petersen frempå med sin kongstanke, på nytt. Så lenge det er et ikkesosialistisk flertall på Stortinget, er det naturlig å prøve å danne en ny ikkesosialistisk regjering. Det kommer ikke på tale! Sa Senterpartiets parlamentariske leder Johan

Jakobsen kontant. Så det er helt åpent hva som videre vil skje. Halmstrået som brast Det hele kokte altså ned til en setning, som regjeringen satte sin stilling inn på. Den lyder slik:Stortinget forutsetter at forurensingsloven ikke svekkes som miljøpolitisk virkemiddel" Det var dette Stortinget til slutt stemte over, og som gav resultatet 81 nei, 71 ja. Og det var en samlet gruppe fra Arbeiderpartiet og en like samlet gruppe fra Høyre, som svarte slik. Det var med andre ord disse to partiene som felte regjeringen. Fremskrittspartiet, som kanskje er det ivrigste ja— til gasskraftverk-partiet, valgte å stemme sammen med regjeringspartiene og SV. Det siste gjorde Car I Hagens folk for å gjøre det helt klart for ettertiden at det var Høyre, og bare Høyre, som jaget sentrumsregjeringen ut, og åpnet veien for en ny regjering fra Arbeiderpartiet.

Avgjort i går Når skjedde så den endelige avklaringen? Formelt var selvsagt intet avgjort før alle stemmene var avgitt og opptalt ved 20.30-tiden. Men i realiteten var det hele klart da statsminister Kjell Magne Bondevik holdt sitt innlegg ved kveldsmøtets stert kl 18. Dette var et retorisk sterkt innlegg, der konklusjonen var gitt, men der spenningen ble holdt ved like til det aller siste. Men da Jens Stoltenberg(Ap) og Jan Petersen(H) straks etter gjorde det klart at de to partiene kom til å stemme mot regjeringen, var saken klar. Resten av kvelden var bare formaliteter og en transportetappe, som det heter i store sykkelritt. Nei, vi var vel klar med vår konklusjon natt til torsdag, sa KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland til BT etter møtet. Da skjønte vi nok hvordan dette ville ende. -Og? Ja, nei, det er jo litt vemodig. Vi hadde så mye vi gjerne skulle gjort, sa hun.