Bare 14,1 prosent av bergenserne sier de vil stemme Ap, ifølge en Gallup-måling publisert i BA fredag. Ikke siden 1924 har partiet samlet færre velgere i Bergen.

Dersom målingen hadde vært valg, måtte byrådet til Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) flyttet ut av kontorene sine i Rådhuset. Høyre alene er like stort som alle partiene i byrådet til sammen.

Slik er oppslutningen om partiene i Bergen , ifølge målingen (utvikling siden 18. januar i parentes):

  • H: 26,7 (-2,2)
  • Frp: 24,6 (+6,5)
  • SV: 15,8 (+1,9)
  • Ap: 14,1 (-4,5)
  • KrF: 10,8: (+0,4)
  • V: 2,8 (-1,2)
  • RV: 2,6 (-0,1)
  • Sp: 1,9 (-1,7)

Fylkesleder Ranveig Frøiland er opprørt over tallene, og tror tilbakegangen henger sammen med Aps stempel som «avgiftsparti».

— Vi vil redusere avgiftene med tre milliarder kroner som vi skal finansiere gjennom avkastningen fra oljefondet. Ulike avgifter på bil må vi redusere, sier hun til BA.

Stoltenberg: - Dramatisk

Også i landet for øvrig sliter Ap med alvorlig lav oppslutning. Med 14,6 prosents oppslutning i en ny meningsmåling er partiet passert av SV som landets største venstreparti.

Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg sier meningsmålingen Opinion har gjort for Aftenposten viser en "dramatisk utvikling" for partiet.

Arbeiderpartiet går tilbake 3,7 prosentpoeng siden februar, da partiet for første gang havnet under 20 prosent-streken.

Bunnen nådd?

— Jeg håper intenst at bunnen er nådd, sier Stoltenberg, som nå ønsker å vise at han duger i motgang.

— Jeg er overbevist om at våre sosialdemokratiske verdier har godt fotfeste i befolkningen. Vi må vise velgerne at vi er partiet som kan sette verdiene ut i livet, enten det gjelder billigere barnehager eller bedre skole, sier Stoltenberg.

Frp største parti

Frp er landets største parti i målingen med 24 prosent, en fremgang på 3,1 prosentpoeng fra februar. Høyre går tilbake, men er nest størst med 21,6 prosent (-1,6), mens SV bykser frem til tredjeplass med 18,7 prosent (+1,8).

For de andre partiene er endringene mindre.

Målingen bekrefter trenden med at venstresiden går tilbake. Høyre og Frp har nå til sammen 45,6 prosents oppslutning, mens Ap og SV bare har 33,3 prosent sammenlagt.

FALLER: Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland leder nå landets fjerde største parti.
Foto: Scanpix