Den svenske journalisten og forfatteren Björn Cederberg hevder flere nordmenn jobbet for det øst-tyske sikkerhetspolitiet Stasi.

Cederberg har de siste fem åra gransket Stasis arkiver, og mener flere nordmenn har jobbet for sikkerhetspolitiet, melder NRK.

– Det er definitivt noen nordmenn, men jeg kan ikke uttale meg om hvor mange, sier Cederberg.

Han har imidlertid funnet opplysninger om to nordmenn som var tilknyttet Stasi, blant annet agenten med dekknavnet Lanze. Journalist Stein Viksveen var tidligere siktet for å være denne agenten, men saken ble henlagt i 2001.

Cederberg mener et 50-talls svensker jobbet for Stasi, og organisasjonen Østtysk borgerkomité mener 23 dansker sto på Stasis liste over agenter.

I Sverige og Finland har politiet benektet at de har hatt lister over agenter og informanter, men har nylig bekreftet at slike lister eksisterer. Justisdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste har overfor NRK ikke kommentert om det eksisterer en slik liste over nordmenn.

Høyesterettsdommer Ketil Lund, som ledet kommisjonen som gransket de hemmelige tjenestene, mener tausheten er ødeleggende for troverdigheten til norsk sikkerhetstjeneste.

– Etter min mening bør det kunne opplyses om man har fått denne slags lister, sier Lund til NRK.