Norge sendte over 1.000 FN-soldater til Kongo mellom 1960 og 1964. Nå viser det seg at soldatene kan ha begått alvorlige krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen i landet.

– Vi hadde selvfølgelig stående ordre om ikke å bruke våpen. Men av og til var situasjonen slik at vi ikke hadde kommet oss vekk i live om vi ikke hadde brukt våpen. De som ville ta oss, lå i skjul ute i jungelen. For å hindre dem i å skyte oss ned idet vi skulle lette, skjøt vi ofte først for å holde dem i ro, forteller helikoptermaskinist Karl-August Nilsen til NRK.

Han sier at episodene ikke ble rapportert inn.

Flere veteraner forteller at minst én av de norske pilotene utførte grove overgrep mot sivilbefolkningen, overgrep som i internasjonal lov regnes som krigsforbrytelser.

Ståle Schirmer-Mikalsen har ledet et forskningsprosjekt om operasjonen i Kongo ved Luftkrigsskolen i Trondheim. Han sier at Forsvaret ikke brydde seg om det som foregikk.

– Vi fant svært lite nedtegnet, og ingen erfaringsrapporter fra Kongo. Forklaringen er antakelig at Forsvaret ikke befattet seg med denne operasjonen; den var en parentes i den kalde krigen, sier forskningslederen.