Ifølge Andreassen er det opprinnelige Norwegian Defence League (NDL) lagt ned etter at nynazister kuppet organisasjonen. Hun ble valgt til leder 19. mars i år, men framholder nå overfor NTB at hun ikke lenger er en del av det som på nettet og Facebook framstår som en svært ytterliggående gruppe med kjente nynazister i sine fremste rekker.

— Anders Behring Breivik var medlem i NDL, men jeg kastet ham selv ut fordi han var for ekstrem i sine synspunkter, sier Andreassen til NTB.

Hun hevder at den nå terrorsiktede 32-åringen opererte under en rekke pseudonymer på nettet og skal ha hatt flere falske profiler på Facebook. Blant annet skal han ha brukt flere forkortelser og versjoner av navnet til kongen og korsfareren Sigurd Jorsalfare.

Falske navn

Sine ekstreme synspunkter ga han først og fremst uttrykk for i debattfora på nettet, men han skal også ha deltatt i demonstrasjoner i England sammen med den ytterliggående moderorganisasjonen English Defence League (EDL), ifølge Andreassen.

— Jeg gjorde meg raskt opp en mening om ham. Han var ekstrem i tankegangen og i lys av det som har skjedd nå, har jeg ikke ord. Jeg blir bare trist når jeg tenker over at han har vært med i organisasjonen, sier Andreassen.

NDL ble opprettet som en norsk filial av EDL og kom for alvor til overflaten i februar i år, da organisasjonen planla en demonstrasjon utenfor domkirken i Oslo. Bindeleddet mellom den engelske og norske organisasjonen skal være en person med forbindelser til den britiske, nynazistiske gruppen Combat 18 - hvor bokstavene 1 og 8 står for initialene til Adolf Hitler.

NDL ble i vinter trukket fram av sjef Janne Kristiansen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som en av gruppene som representerer en ny framvekst av høyreekstreme grupperinger i Norge.

Engelsk mentor

Lignende organisasjoner eksisterer også i de fleste andre nordiske landene.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph hadde Breivik inngående kontakt med flere medlemmer i EDL og skal ha møtt lederskikkelser i organisasjonen i mars i fjor. Ifølge en kilde avisen har snakket med, hadde Breivik en «hypnotiserende effekt» når han deltok i debatter på organisasjonens Facebook-side. Andreassen bekrefter inntrykket av ham som svært velformulert.Britiske Scotland Yard, politiet i London, bidrar nå til etterforskningen ved å gå etter Breiviks påstander om at han var blitt rekruttert inn i et hemmelig brorskap i London og fikk veiledning av en britisk mentor. Ifølge avisen skal Breivik dessuten ha skrytt av sterke forbindelser til EDL og at han hadde hele 600 EDL-venner på Facebook.

— Jeg tror han opererte ganske mye alene. Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker, men når han begynner å snakke om to andre celler, så kan jeg ikke skjønne at det er mulig, sier Andreassen.

sy5813d8.jpg
SCANPIX