Det melder The Telegraph.

Ifølge Telegraph skriver EDL-medlemmer på flere nettfora at de har møtt Breivik. En av dem, Daryl Hobson, hevder at Breivik deltok på en demonstrasjon i fjor. Den terrorsiktede 32-åringen skal ifølge Telegraph ha møtt EDL-lederne da han var i London i forbindelse med at den nederlandske, islamkritiske politikeren Geert Wilders besøkte London i mars i fjor.

Et annet angivelig høytstående medlem av EDL, som uttaler seg anonymt til avisen, forteller at Breivik hadde jevnlig kontakt med medlemmene på Facebook og at han hadde en «hypnotisk» effekt på dem.

— Jeg snakket med ham et par ganger på Facebook, han er intelligent og veldig flink til å sette ord på ting. Jeg opplevde han som meget omgjengelig, sier kilden til avisen.Offisielt har EDL benektet kjennskap til Breivik.

Les også:

— Lurer på hvem han var

Høyreekstreme organisasjoner avviser at de har vært i kontakt med Anders Behring Breivik, slik han selv hevder i sitt manifest.

— Vi lurer på hvem han er og hvor han kommer fra, sier en sentral person i det høyreekstreme miljøet i Norge om Anders Behring Breivik.

Mannen bak terrorangrepene i Oslo og på Utøya hentet mye inspirasjon fra ulike blogger på nettet. Han var også en del av et høyreekstremistisk nettmiljø, og var aktiv på flere muslimkritiske diskusjonsforum.

Men det finnes også et fysisk miljø av norske høyreekstremister, som gjerningsmannen altså trolig ikke var en del av.

Personen BT har snakket med, vil ikke ha navnet sitt i avisen, men forteller at ingen i hans bekjentskapskrets kjenner Breivik av navn eller utseende.

- Jeg har kontakt med de fleste i det norske miljøet, og han er ukjent for alle jeg kjenner. Vi har også snakket med våre forbindelser i England som sier det samme. Ingen vi vet om der, har hatt noen form for kontakt med Breivik, sier mannen.

Rundt 200 mennesker

Han forteller at den aktive kjernen i det høyreekstreme miljøet i Norge i dag består av cirka 200 mennesker. De er samlet rundt organisasjonene Norwegian Defence League og Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN).

Norwegian Defence League (Norsk forsvarsallianse) ble kjent for offentligheten rundt årsskiftet 2010/11. Den er inspirert av søsterorganisasjonen English Defence League, som er kjent for voldsomme gatedemonstrasjoner i England.

I det 1500 sider lange manifestet sitt har Breivik flere referanser til den britiske organisasjonen. Blant annet hevder han at han har hatt kontakt med flere av lederne der.

Lena Andreassen ble valgt til talsperson for Norwegian Defence League i mars i år. 9. april holdt hun en markering mot muslimsk innvandring ved Akershus festning. Bare en håndfull mennesker møtte opp for å gi sin støtte. Kort tid etterpå ble Andreassen kastet ut av organisasjonen.

** Norge må ta skylden**

Ifølge Tor Bach, som er journalist og ekspert på høyreekstremisme, er Stopp Islamiseringen av Norge den gruppen som ligger tettest opp til Breiviks ideologi. Bach beskriver Norwegian Defence League som dødt.

—  De klarte å begå selvmord for åpen scene, sier han, og sikter til markeringen 9. april i år.

Etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya har både Norwegian Defence League og søsterorganisasjonen i England gått ut og tatt sterkt avstand fra voldshandlingene på sine nettsider.

SIAN tar også avstand fra terrorhandlingene, men mener at det politisk korrekte Norge må ta sin del av skylden for tragedien fordi «politikerne har kvalt islam-debatten og nektet å ta innover seg den trussel islam representerer for land og folk».

– Vi synes det er forferdelig at navnet på disse to organisasjonene blir knyttet til terrorhandlingene i Oslo, sier mannen som har forbindelser til det høyreekstreme miljøet.

Langsom død

Gjennom 1980— og 1990-tallet markerte andre grupperinger seg i Norge, som Nasjonalt Folkeparti og Folkebevegelsen mot innvandring. Oppslutningen om organisasjonene førte til flere gateslag med antirasister. Nynazistiske sympatisører deltok også.Ved tusenårsskiftet var Boot Boys mest fremtredende, men ifølge Tor Bach har den norske nynazismen lidd en langsom død siden drapet på Benjamin Hermansen i 2001.

—  Norske nazister har aldri hatt noen styrke. Det har vært tendenser til bedre organisering, men de har alltid klart å snuble i egne ben. Siden 2008 har grunnen vært rådd av muslimfiendtlige, tilsynelatende respektable grupperinger sier Bach.

Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen understreker at det som betegner antiislam-bevegelsen, er at de ikke tyr til vold, noe som er kjennetegnet på tradisjonell høyreekstremisme. Overfor VG sier han at Breivik faller inn under en tredje høyreekstrem ideologi, som skiller seg både fra nynazismen og bevegelsen på 80-tallet.

- Vi har personer som deltar i en blogg, men det er ikke et miljø i den forstand. Det er ikke snakk om fysiske grupper. Det er for en stor del en internettbevegelse. Det avhenger av hvor man setter grenser for når noen blir høyreekstreme, sier Bjørgo.

VARETEKT: Anders Behring Breivik på vei bort fra tingretten.
PAUL SIGVE AMUNDSEN