• Jeg vil gjerne bli nominert, sier Laila Dåvøy (bildet). Hun er spent og litt nervøs foran styrkeprøven i KrF, selv om hun leder med en god hestelengde foran rivalen Anita Apelthun Sæle.

OLAV GARVIK

HÅVARD BJELLAND (foto)

Barne— og familieministeren fra Askøy kan forberede seg på å få den viktige annenplassen på KrF-listen når partiet samles til nominasjonsmøte på Frekhaug lørdag. Hun har støtte fra nesten hele nominasjonskomiteen. Men det kan likevel komme overraskelser, for store deler av utsendingene vil gå inn for å renominere Apelthun Sæle.

Laila Dåvøy liker seg ikke i dette nominasjonsoppstyret, og hun ønsker ikke å uttale seg om saker og diskusjoner som kan bli oppfattet som «polemikk» med konkurrenten. På direkte spørsmål fra BT sier hun at hun likevel regner seg som en venn av Anita:

— Vi har jobbet mye sammen om en rekke saker, og vi har aldri sagt et skjevt ord til hverandre, sier hun.

Grums og ubehag?

— Har det vært mye grums i dette kappløpet?

— Det må du spørre andre om, men jeg har ikke opplevd ubehagelige ting.

— Var du overrasket over den sterke støtten fra Hans Olav Tungesvik i BT-intervjuet nylig?

— Det han sa gledet meg.

— Du er ikke noen tradisjonell KrF-er?

— Jo visst er jeg det! Jeg står på partiets program i alle viktige saker. Det har jeg gjort helt siden abortstriden førte meg inn i KrF på slutten av 70-tallet. Jeg er kristen og deler partiets verdisyn fullt ut, forsikrer hun med sterkt engasjement.

— Du er EU-tilhenger?

— Jeg stemte ja i 1994, men blir det en ny EU-debatt på landsmøtet neste år, vil jeg selvsagt forholde meg til det standpunktet fylkespartiet har. Alle må tenke seg om i denne saken.

Ledet tre streiker

— Forsvarer du Israels politikk uten reservasjoner?

— Jeg står helt og fullt på partiets syn.

— Er du totalist?

— Nei, jeg har aldri avgitt noe avholdsløfte. Jeg kan godt ta meg et glass vin til en god middag. Men edruskapsarbeid har jeg brukt mye tid på, ikke minst i lokalpolitikken, sier hun.

Dåvøy minner om at hun har fartstid som lokal- og fylkespolitiker for KrF på 80-tallet. Hun har sittet i kommunestyret og formannskapet på Askøy, vært vararepresentant til fylkestinget, sittet i partiets sentralstyre og vært organisatorisk nestleder i Hordaland KrF. Men for folk flest er hun nok best kjent som leder av Norsk Sykepleierforbund gjennom en årrekke på 90-tallet. Da sto hun i spissen for tre streiker.

Vil delegere mest mulig

— Hvorfor vil du sikre deg stortingsplass?

— Jeg har så mange saker jeg brenner for. Utenom det jeg steller med som statsråd er jeg bl.a. opptatt av debatten rundt regionalisering og alt det spennende som skjer omkring Vestlandsrådet. Jeg brenner for mest mulig desentralisering, av at makten skal delegeres til kommunenivå.

Men akkurat nå føler jeg en sterk trang til å erklære meg dypt uenig med dem som ønsker en kjønnsnøytral ekteskapslov. Jeg er heller ikke glad for partnerskapsloven.

— Bør homofile par få adoptere?

— Nei, det er jeg absolutt imot, for barn trenger både mor og far som rollemodeller. Det er ingen rettighet å få barn, sier Laila Dåvøy som sammen med mannen Svein selv har tre barn og fire barnebarn.